Звернення до Президента щодо ветування закону про утилізаційний збір!

12 липня 2013, 06:46
Власник сторінки
Економіст
0
3279

Холопу воза!

Президенту України

ЯНУКОВИЧУ В.Ф. 

Вельмишановний Вікторе Федоровичу !

Всеукраїнська громадська організація «Союз захисту підприємництва» звертається до Вас з проханням втрутитися в ситуацію, пов’язану з запровадженням екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів внаслідок прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» та Закону України «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

Опікуючись захистом прав та інтересів малого і середнього підприємництва, ВГО «Союз захисту підприємництва» сподівається на кардинальний перегляд положень зазначених законопроектів з урахуванням викладених нижче доводів стосовно негативних наслідків дії вищевказаного утилізаційного збору, передусім, для громадян України, а також для малого та середнього бізнесу.

Законопроектами пропонується встановити базові ставки податку легкових автомобілів у розмірі 5,5 тис. грн. та коригуючі коефіцієнти для нових авто 3500 см3 – 5,5, а також для вантажних автомобілів у розмірі 38 тис. грн.

На нашу думку вказані ставки є економічно необґрунтовані та неминуче призведуть до суттєвого з дорожчання автомобілів та ще більшої стагнації автомобільного ринку. Так, при ввезенні на митну територію нових та потриманих легкових автомобілів (від 4730 грн. за електромобіль до 30250 грн. за автомобіль з об’ємом двигуна 3500 см3) на відповідну суму підвищиться вартість транспортних засобів для простих українців – покупців нових авто( Для потриманих авто на 11000 грн та 60500 грн відповідно).

ВГО «Союз захисту підприємництва» вважає, що запропонований екологічний податок за утилізацію транспортних засобів та коригуючі коефіцієнти не відповідають суті та назві цього податку, адже його розмір повинен бути взаємопов’язаний з фактичним розміром витрат, які необхідні саме для утилізації транспортних засобів.

Проте положеннями зазначених законів, розмір утилізаційного збору пропонується встановити в залежності від об'єму циліндрів двигуна автомобіля, що не пов'язано з фактичними витратами на утилізацію транспортного засобу.

Водночас, на думку ВГО «Союз захисту підприємництва», не може бути різниці у коефіцієнтах, які мають застосовуватись до нових автомобілів різного об’єму двигуна, адже ціль одна – це знешкодження компонентів непридатного для використання транспортного засобу, а кількість компонентів (свинець, кислота,  ртуть, технічні рідини) у всіх автомобілях практично однакова.

Вважаємо, що запровадження екологічного податку за утилізацію легкових, вантажних автомобілів та автобусів у вигляді, запропонованому вищевказаними законами є недолугим та таким, що дискредитує українську перед світовою спільнотою.

Одночасно з цим, ВГО «Союз захисту підприємництва» усвідомлює необхідність запровадження екологічного податку за утилізацію легкових, вантажних автомобілів та автобусів, але враховуючи євроінтеграційні процеси України вважаємо за доцільне скористатися досвідом передових європейських країн у цьому напрямку, таких як, Німеччина, Нідерланди тощо.

З урахуванням викладеного, вельмишановний Вікторе Федоровичу, просимо Вас розглянути питання про накладення вето на проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» та проект Закону України «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів», як такі, що не відповідають економічним і соціальним інтересам суспільства, та направити їх на доопрацювання.

З повагою,

Голова

ВГО «Союз захисту підприємництва»                                         С.І. Доротич

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: Янукович,президент,авто,Україна,утилізаційний збір,утилізація,Президент и налоги,Україна - ЄС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.