Віктор Янукович: хід конем

25 січня 2014, 20:19
Власник сторінки
журналист
0
620

Президент країни несподівано пішов на на поступки Майдану. На жаль, всі ці поступки можуть надто легко скасовуватися. Потрібні запобіжники.

Очевидно, всіх найперше вразили кадрові заманушки. Арсеній Яценюк одразу стає прем'єром. А Віталі Кличко — віце-прем'єром. Олег Тягнибок — вільний. Крім того, можливе повернення до Конституції 2004 року. Можливе коригування “законів про диктатуру” від 16 січня цього року.

 Не зовсім чіткі формулювання, але пропонується амністія всім тим, хто притягувався до відповідальності за участь у Євромайдані. Все це дуже добре й цікаво. Але треба сподіватися, що опозиція розважливо поставиться до пропозицій і, не відкидаючи їх, вибудує свою версію співпраці.

Варто було б запропонувавти обов'язкові перестороги, котрі б унеможливили повернення до стану диктатури.

 Перше: негайно випустить і амністувати всіх, хто нині знаходиться за гратами, на кого заведені справи за участь у акціях Майдану. Впродовж доби амістуються всі політичні в'язні включно з Юлією Тимошенко. (Без виконання цієї умови подальші перемовини неможливі в принципі).

Друге: термінове подання до Конституційного суду пропозиції скасувати за обставинами, що знову виникли, чинної Конституції й повернення до тексту 2004 року. (Умова виконання — 3-4 дні. Без виконання і цієї умови подальша співпраця є теж неможливою).

Третє: Яценюк приймає пропозицію президента очолити Уряд, але з умови власного формування Кабінету Міністрів за вийнятком 2-3 міністрів відповідно до положень Конституції 2004 року.

Четверте: Віталій Кличко не приймає пропозицію стати віце-прем'єром і створює в парламенті нову більшість, котра однозначно займає прискорений євроінтеграційний курс.

П'яте: Країна вустами президента оголошує повернення до укладання угоди з Євросоюзом і в найбільш зручний для європейських лідерів час підписує підготовлений і вже ратифікований документ.

 Шосте: “Закони про диктатуру”, ухвалені на коліні від 16 січня нинішнього року мають бути скасовані без “вдосконалення” і без обговорення.

Сьоме: Президент видає указ про розпуск формувань “Беркута”.

Восьме: За погодженням із опозицією призначається новий Генеральний прокурор, який затверджується в парламенті.

Дев'яте: Новий склад Центрального виборчкому формується не за квотним принципом, а з числа досвідчених незалежних спеціалістів.

Десяте: Майдан може розійтися лише після виконання всіх цих умов, які є всього лиш невеликими, але суттєвими уточненнями до пропозицій пана Портнова і пані Лукаш.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.