То, що там малювали деякі соціологи опозиції?

29 жовтня 2012, 01:12
Власник сторінки
Політолог, аналітик
0
2042

Традиційно "Батьківщина" та цього разу ще й "Свобода" виявилися найбільш недооцінені соціологами політичні сили. Чи випадково?

Традиційно "Батьківщина" та цього разу ще й "Свобода" виявилися найбільш недооцінені соціологами політичні сили. Чи випадково? Дуже сумніваюся, деяким соціологічним структурам мабуть повинно бути соромно.

Пам’ятаєте скільки різної соціології в останні тижні перед виборами посипалося із тезою про те, що опозиція різко втратила рейтинг і все ледь не пропало, а Партія регіонів переможно набирає бали. 

Я неодноразово говорив про те, що це був елемент політичної технології, адже озвучувалися ці опитування в прайм-тайм на провладних каналах (особливо на Інтері), та й сама Партія регіонів не гребувала ними вихвалятися на кожному ефірі.

Із останніх одіозних, диких я би сказав прикладів. Опитування ФОМ-Україна 26 вересня - 6 жовтня.

ВО «Батьківщина» - 11,1% (недооцінено, якщо глянути на екзит поли в середньому на 250%)

ВО «Свобода» – 3,2 (недооцінено в середньому на 400%)

Була ще одна дивна соціологія про яку, я писав, нібито від GFK тільки не Україна, а Великобританія, на якій активно відпіарилася Партія регіонів, та особисто С. Тігіпко на всіх дебатах. 

ВО « Батьківщина» - 17%

ВО «Свобода» - 3%

Можна згадати ще безліч усілякої соціології, яка пророкувала опозиції карколомну поразку, а владі впевнену перемогу і активно відкручувалася по всіх провладних каналах комунікації.

Отже висновок один, не вся та соціологія, що каже правду. Соціології довіряй, але перевіряй, що за фірми та з якою репутацією її роблять, на чиє замовлення, на яких каналах та в яких ЗМІ її відкручують.

Будь-яка передвиборча соціологія не є істиною в останній інстанції, її не можна сприймати буквально, і повсякчас вона не відображає реальної картини майбутнього волевиявлення громадян. Це вкотре показали ці вибори. Соцопитування - це середня температура по палаті, не більше.

І останнє – коли вже деякі соціологи почнуть вибачатися за свої «епік фейли»? Або принаймні пояснять, як же так, було у них 11%, а виявилося 24%? Було 3%, а стало 12%...

PS. Не можу не згадати ще одні дуже цікаві соц-опитування. Розумію, що лежачих не бють, але пройти повз це неможливо. Це приклад того, як віртуальна політична сила стає жертвою віртуальних, сумнівних соціологів, які малюють їй чудові, віртуальні рейтинги в кольорах веселки. Це з рештою приводить до повного розслаблення в самій політсилі, відсутності адекватної реакції та зміни тактики й стратегії поведінки під час виборів, ще більшої недовіри виборців та неминучої поразки. 

Соціологічний конвеєр Наталі Королевської, одразу 5 фірм, який давав 6-6,7% "Україні - вперед!", ау ви де?  Така соціологічна джинса вже давно не допомагає, а лише шкодить. Ця технологія в Україні просто не працює.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: соцопросы,ВО Свобода,Батьківщина,соцопрос,соціологічне дослідження,соцопитування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.