УКБС: ЗАОХОЧЕННЯ БІЗНЕСУ СЛІД ПОЧИНАТИ ЗІ СПРОЩЕННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ

03 грудня 2012, 08:16
Власник сторінки
Экономист
0
253

УКБС запропонував спростити адміністрування податків

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала пропозиції з розробки Програми лібералізації державної податкової політики на 2013–2014 роки, що готується  за дорученням Президента України. Пропозиції УКБС, спрямовані на спрощення процедури адміністрування податків для платників, були розглянуті Громадською радою  при ДПСУ за участю Голови податкового відомства.

Зокрема, УКБС пропонує в рамках податкової лібералізації скасувати штрафні санкції за подання платниками податків уточнюючих розрахунків та податкової звітності з помилками, які не призводять до заниження податкових зобов’язань та втрат бюджету. Адже більшість таких помилок пов’язана зі складністю податкової системи України, частими змінами податкового законодавства та адаптацією бізнесу до цих змін.

«Слід враховувати, що система адміністрування податків в Україні ще залишається однією з найбільш складних у глобальному порівнянні. Так, незважаючи на деяке покращення щодо зменшення кількості платежів та затрат часу на сплату податків, оцінка якості податкової системи України згідно рейтингу Світового банку «Doing Business-2013»  лишається значно нижчою (165 місце зі 185) за загальну оцінку ведення бізнесу в Україні (137 місце зі 185). При цьому, для виконання податкових зобов’язань український бізнес щорічно  витрачає близько 25% робочого часу – близько 500 годин на рік, -   зазначають в Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз». 

            На думку УКБС, покращенню умов діяльності бізнесу сприятиме скорочення  строків проведення перевірок. Зокрема, з прийняттям Податкового кодексу для великих платників податків були на половину збільшені строки проведення і подовження перевірок та встановлена можливість їх зупинення на строк до 30 робочих днів, що призвело до збільшення термінів роботи суб’єктів господарювання у надзвичайному режимі. Доцільно скоротити терміни подовження виїзних перевірок великих платників податків: з 15 до 5 робочих днів для планової та з 10 до 5 для позапланової перевірки, що забезпечить однаковий підхід до платників податків, зменшення втручання в їх діяльність, скорочення фінансових та часових витрат платників на забезпечення проходження перевірок.

            Також УКБС зазначає, що процедура сплати податків повинна бути простою та зручною для платників та пропонує зняти з них зайве організаційне навантаження при зборі таких податків, як плата за землю, екологічний податок та збір за спеціальне використання води. Потрібно надати юридичній особі можливість подавати узагальнену податкову звітність (в розрізі місць розташування об’єктів оподаткування) тільки до органу ДПС, на обліку якого вона перебуває як основний платник податку. Та зобов’язати цей податковий орган розподіляти суми сплачених податків/зборів між регіональними ДПС, де знаходяться об’єкти оподаткування, та спрямовувати їх до відповідних бюджетів. На переконання експертів УКБС, такий порядок дозволить зменшити обсяги податкової звітності у великих платників податків, спростити контроль за ними та оптимізувати адміністрування цих видів податків та зборів. 

    Крім того, потребують спрощення реєстраційні, дозвільні процедури та порядок внесення змін до облікових даних платників. На сьогодні, юридична особа при зміні облікових даних має повідомити не лише орган ДПС, на обліку якого перебуває як основний платник податку, а ще й органи ДПС, де обліковується як платник окремих видів податків. Тому УКБС пропонує надати платникам можливість подавати відповідні заяви та відомості лише до одного органу ДПС, де він обліковується, у т.ч. з використанням сучасних електронних сервісів. А також забезпечити передачу відомостей щодо платника до інших податкових органів в межах податкового відомства. 

      На думку УКБС, положення Програми податкової лібералізації мають бути направлені також на удосконалення норм ПКУ, які допускають множинне тлумачення і призводять до непорозумінь між податківцями і платниками податків. Адже навіть офіційна позиція ДПСУ щодо застосування окремих норм податкового законодавства на протязі 2012 року змінювалась декілька разів.

      В УКБС переконані, що врахування цих пропозицій сприятиме спрощенню умов ведення бізнесу, його розвитку і, відповідно, збільшенню податкових надходжень до бюджету.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.