УКБС: МЕХАНІЗМ КОНВЕРТАЦІЇ ВКЛАДУ ПОТРЕБУЄ РОЗ’ЯСНЕННЯ НБУ

06 березня 2014, 16:56
Власник сторінки
Экономист
0
139

УКБС звернувся до регулятора за уточненням обмежувальних норм постанови НБУ № 104

Асоціація „Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Національного банку України щодо необхідності отримання роз’яснень практичного застосування обмежувальних норм з проведення валютних операцій. Зокрема, для мінімізації ризиків та однозначного трактування банками потребують уточнення норми щодо визначення механізму конвертації валюти при видачі вкладу, обмежень на здійснення операцій на МВРУ та валютне кредитування.

Мова йде про вимоги постанови НБУ від 27.02.2014 № 104 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 лютого 2014 року № 49».

УКБС зазначив, що згідно укладених банками депозитних договорів, повернення вкладів в інвалюті відбувається шляхом перерахування коштів з депозитних рахунків на поточні рахунки в інвалюті, що є підтвердженням виконання банками своїх зобов’язань.

Водночас, в постанові № 104 не визначено механізм конвертації інвалюти вкладу в національну валюту України. До того ж, в обмеженні щодо видачі готівкових коштів (в сумі еквівалентній 15 тис. грн. на добу) йдеться тільки про отримання готівкових коштів в інвалюті. Хоча, згідно з вимогами Інструкції  № 4921, з поточного рахунку в інвалюті фізособи можуть отримувати готівкові кошти як в інвалюті, так і в гривні.

Для цього, УКБС попросив роз’яснити: чи стосуються дані обмеження на отримання коштів в національній валюті (за бажанням клієнта); чи має банк право при достроковому поверненні депозиту здійснювати конвертацію інвалюти вкладу в гривню через власну валютну позицію тощо.

Крім цього, УКБС звернув увагу на інші моменти, що потребують роз’яснення. Зокрема, щодо розповсюдження на операції на умовах „своп” обмеження постанови  № 104 щодо здійснення операцій з купівлі-продажу інвалюти на гривні на міжбанку виключно на умовах „тод”, „том” або „спот”. Оскільки цей різновид угод завжди складається з двох окремих операцій, умови яких передбачають купівлю (продаж, обмін) інвалюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) під час укладення договору.

Разом з тим, УКБС запропонував НБУ не поширювати обмеження на операції з купівлі інвалюти для планового погашення основного боргу за кредитними договорами в інвалюті банків-резидентів.

„УКБС підтримує оперативність вирішення Нацбанком питань регулювання ліквідності та утримання курсу. Наразі, вже маємо певні позитивні результати  роз’яснювальної та стимулюючої роботи банків з клієнтами в цьому напрямку, – зазначає Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Водночас, отримання відповіді регулятора на питання УКБС, дасть розуміння того, що ми гарантуємо можливість повернення коштів у валюті вкладу або у гривні за конкурентним курсом. Ці гарантії разом із одночасними заходами НБУ у боротьбі зі спекулянтами, будуть, безперечно, позитивно сприйнято клієнтами банків”.

______________________________________________________________________

1 – Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, що затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 року № 492


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.