УКБС-МІНДОХОДІВ: КРЕДИТ ТА ДЕПОЗИТ НЕ ПІДЛЯГАЄ ТРАНСФЕРТНОМУ КОНТРОЛЮ

16 січня 2014, 08:32
Власник сторінки
Экономист
0
135

Податкову консультацію щодо трансфертного ціноутворення прийнято без врахування банківської специфіки - УКБС

Узагальнююча податкова консультація з питань застосування законодавства щодо трансфертного ціноутворення (затверджена наказом Міндоходів від 22.11.2013 № 699, далі – Консультація), не враховує специфіки банківської діяльності. Про це Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила у зверненні до Міністра доходів і зборів.

УКБС зазначає, що зроблені у Консультації висновки фахівців Міндоходів щодо визначення ціни контрольованої операції, пов’язаної з наданням банківських послуг, є не тільки законодавчо необґрунтованими, а й суперечать суті законодавства про трансфертне ціноутворення та не враховують специфіку банківської діяльності.

Так, у Консультації зазначено, що при визначенні вартісного критерію – 50 млн. грн. контрольованої операції для цілей оподаткування враховуються суми кредиту, депозиту, позики та процентів за ними, суми поворотної фінансової допомоги, вартість товару за договорами комісії, поруки, агентськими та ін. аналогічними договорами, суми комісійної (агентської) винагороди, вартість інвестицій.

УКБС зазначає, що згідно принципів, закріплених у пп. 39.1.1 п. 39.1 ст. 39 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), трансфертне ціноутворення здійснюється з метою коригування податкових зобов’язань платників податків шляхом податкового контролю за невідповідністю податкових зобов’язань платників податків (п. 39.1.1).

Норми пунктів 39.1.2 – 39.1.4 ст. 39 ПКУ визначають поняття «ціна контрольованої операції», розмір якої впливає на податкові зобов’язання платників податків. Порядок визначення ціни контрольованої операції та методи, за якими вона встановлюються, визначений в п. 39.3 ПКУ, а для банків встановлюється методикою, визначеною НБУ.

УКБС зауважує, що банківські послуги (залучення депозитів та надання кредитів) мають свою специфіку, основна відмінна риса цих операцій полягає у наданні або отриманні коштів з умовою їх обов’язкового повернення. Аналогічно, для визначення контрольованих операцій, пов`язаних з наданням банківських послуг, мають враховуватись не суми кредитів, депозитів, позик, а суми винагороди (процентів та комісій), за надані (отримані) банківські послуги, а не суми депозитів, кредитів, позик.

Фахівці УКБС зазначають, що ПКУ однозначно встановлює такі поняття, як «контрольована операція» (п. 39.2) та «ціна контрольованої операції» (пп. 39.1.2 – 39.1.4). Тому визначення суми цінового критерію в розмірі 50 млн. грн. повинно здійснюватися саме виходячи з цін таких контрольованих операцій, порядок визначення яких передбачений ПКУ.

«З аналізу норм ПКУ слідує, що ціною таких контрольованих операцій, як депозит та кредит, є сума відсотків за ними, а сам кредит або депозит не включається до ціни контрольованої операції, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Відповідно, тільки відсотки за кредитом та депозитом впливають на величину податкових зобов'язань банківської установи. Тому роз’яснення цього питання, надане Міндоходів у Консультації, суперечить нормам ПКУ».

В УКБС зауважують, що законодавством інших країн стосовно трансфертного ціноутворення передбачені саме такі, про які зазначає УКБС, підходи до визначення суми контрольованої операції. Наприклад, Міністерство фінансів Російської Федерації листом від 16.08.2013 № 03-01-18/33535 роз’яснило порядок застосування банками відповідних норм Податкового кодексу РФ, зазначивши, що за договорами позики, кредиту в цілях визначення сумарного критерію враховуються доходи у вигляді процентів, отриманих (нарахованих) за вказаними договорами.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.