УКБС-НБУ: ПОЗИЦІЯ НАЦКОМФІНПОСЛУГ З ФАКТОРИНГУ ДЕСТАБІЛІЗУЄ РИНОК

14 січня 2014, 08:51
Власник сторінки
Экономист
0
224

Нацкомфінпослуг намагається заблокувати продаж банками фінансовим компаніям проблемних боргів

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до  Нацбанку та Нацкомфінпослуг щодо неправомірності обмеження факторингових операцій, передбаченого у оприлюдненому останнім проекті «Положення про показники і вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами під час надання фінансової послуги з факторингу». Документ не узгоджується із заходами інших фінансових регуляторів щодо стимулювання очищення банківської системи від «токсичних» активів.

Проект передбачає, що фінансова установа може укласти з клієнтом договір факторингу, за яким здійснюється відступлення права грошової вимоги до боржника - фізособи, лише у разі, якщо на дату укладення договору факторингу в боржника немає порушення режиму сплати. Фактично цим документом Нацкомфінпослуг забороняє фінансовим компаніям здійснювати факторингові операції з банками, для яких економічно доцільним є продаж саме тих активів, за якими існує прострочення виконання зобов’язань (сумнівної та безнадійної заборгованості). 

В УКБС зазначають, що вказана норма суперечить діючому законодавству, зокрема,  Цивільному кодексу України, який не містить заборони укладання договору факторингу за  наявності у позичальника - фізособи прострочення сплати за кредитом. Як і не містить обмежень щодо залежності у визначенні предмета договору факторингу від наявності (або відсутності) певних регуляторних обмежень з боку держорганів. 

УКБС зауважує, що пропоновані у Проекті зміни є недоцільними та вкрай негативними для функціонування і розвитку банківської системи України. Їх впровадження суттєво ускладнить процес очищення балансів банків від проблемних боргів і позбавить фінустанови інструменту оперативного управління рівнем негативно-класифікованих активів (НКА), ускладнить виконання нормативних вимог Нацбанку.

Крім того, призведе до зменшення ефективності банківської діяльності через відволікання значних ресурсів у резерви за простроченими кредитами на балансі та перепрофілювання банки в установи по роботі зі стягнення проблемної заборгованості. Що неодмінно спричинить суттєве подорожчання кредитних продуктів, обмежить доступність позикових коштів та можливості населення фінансувати свої потреби.

Експерти УКБС зауважують, що на сьогодні в банківському секторі склалась стабільна практика управління рівнем НКА шляхом відчуження на користь фінустанов за договорами факторингу, відступлення права вимоги тощо. Оскільки частка банківських кредитів, що не обслуговуються боржниками належним чином, вкрай негативно впливає на стабільність як окремих банків, так і фінансово-кредитної системи України.

В цьому контексті фінансові регулятори – НБУ та НКЦПФР - вживають заходи, необхідні для стимулювання очищення банківської системи від простроченої заборгованості за кредитами, з метою підвищення якості кредитних портфелів фінустанов.

«Незважаючи на позицію інших фінансових регуляторів, поставлені Президентом України пріоритети розвитку фінансового сектору, та наявність суттєвих проблем на ринку продажу боргів, рішення Нацкомфінпослуг ще більше ускладнює ситуацію, блокуючи використання банками одного з існуючих механізмів роботи з проблемними боргами, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Для забезпечення ефективного регулювання фінансового сектора відповідно до сучасних вимог розвитку ринку та недопущення його дестабілізації, УКБС звернувся до Нацкомфінпослуг щодо необхідності доопрацювання Проекту, а також закликав Нацбанк втрутитись в ситуацію. Адже проблема очищення балансів від «токсичних» активів є на сьогодні однією з найгостріших проблем банківського сектору, з огляду на зростання обсягу простроченої заборгованості за кредитами (74,16 млрд. грн. за даними НБУ на 01.12.2013, приріст з початку 2013 р. склав 1,64 млрд. грн.)».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.