УКБС: НОВІ УМОВИ ШТРАФІВ ПОГІРШАТЬ КРЕДИТУВАННЯ

30 грудня 2013, 09:21
Власник сторінки
Экономист
0
192

Неповне відшкодування збитків погіршить платіжну дисципліну

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернула увагу Національного банку України щодо законопроекту, в якому змінюється зміст та порядок застосування неустойки та інших штрафних санкцій у цивільно-правових відносинах. Пропозиції УКБС направлені на недопущення зниження платіжної дисципліни у суспільстві та зростання проблемної заборгованості.

Так, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання змісту та порядку застосування штрафних санкцій у сфері господарювання і неустойки)» (реєстр. № 2566-1 від 05.04.2013 р., далі – законопроект) вносяться зміни до Цивільного та Господарського кодексів України (далі – ГКУ та ЦКУ), які змінюють  умови накладення штрафних санкцій.

Експерти УКБС позитивно оцінюють запропоновані зміни до ГКУ, зокрема, стосовно виключення норми про припинення нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов‘язання через шість місяців від дня, коли зобов‘язання мало бути виконано (ст. 232 ГКУ). В УКБС зазначають, що це дозволить підвищити фінансову дисципліну позичальників та дасть змогу банківським установам компенсувати свої майнові втрати після спливу шестимісячного терміну.

Разом з тим УКБС звертає увагу, що передбачені ГКУ та ЦКУ  визначення штрафних санкцій дають різні трактування їх сутності, що створює проблеми у господарських правовідносинах. Зокрема, ГКУ розглядає неустойку, штраф та пеню як різні види штрафних санкцій у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності (ст. 230 ГКУ). Однак, згідно до норм ЦКУ, неустойкою є штраф та пеня (ст.549 ЦКУ).  У зв‘язку з цим УКБС зазначив, що у цивільному та господарському законодавстві необхідно запровадити єдину класифікацію штрафних санкцій та розглядати неустойку, штраф та пеню як різні види штрафних санкцій (згідно до ст. 230 ГКУ).

Тому запропоновані законопроектом зміни до ст. 549 ЦКУ, якими прирівнюються всі визначені законодавством компенсаційні виплати, експерти УКБС вважають неприйнятними. Адже це суттєво звузить права кредиторів у частині використання передбачених законодавчими нормами різних штрафних санкцій. Одночасно зазначено про недоцільність внесення законопроектом змін до ст. 624 ЦКУ, згідно з якими при встановленні неустойки за порушення зобов‘язання збитки відшкодовуються в частині, не покритій неустойкою. На думку експертів УКБС, це позбавить неустойку ознак штрафної санкції, що, в свою чергу, призведе до збільшення кількості невиконаних зобов‘язань.

«Слід врахувати, що суттєве погіршення платіжної дисципліни позичальників неминуче обумовить подальше накопичення простроченої заборгованості за кредитами, обсяги якої і без того зросли з початку року на 1,625 млрд. грн., перевищивши 74 млрд. грн. або 8 %  кредитного портфелю банків (за даними НБУ на 01.12.2013 р.),  – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього, зазначені зміни до ЦКУ суперечать іншим нормам даного кодексу (зокрема, ст. 22), які вимагають відшкодовування збитків у повному обсязі».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.