УКБС: ДСАУ СПРОСТИЛА ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ

25 грудня 2013, 13:03
Власник сторінки
Экономист
0
158

ДСАУ та банківський регулятор підтримали ініціативу УКБС щодо розширення можливостей для сплати судового збору

Державна судова адміністрація України підтримала ініціативу Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” щодо можливості підтвердження сплати судового збору прибутковими документами, сформованими за допомогою електронних платіжних пристроїв.

Зокрема, ДСАУ зазначила, що прибуткові документи, видані платіжними пристроями, можуть підтверджувати сплату судового збору за умови, що перерахування коштів було здійснено виключно через платіжні пристрої банків чи відділень зв’язку.

Питання, порушене УКБС, полягало у розширенні можливостей для населення та бізнесу при зверненні до суду сплачувати судовий збір – не лише через установи банків та відділення зв’язку, а й за допомогою сучасних платіжних пристроїв – банкоматів, платіжних терміналів, ПТКС тощо.

За визначенням переліку документів, якими може бути підтверджено сплату судового збору, УКБС звернувся до ДСАУ та банківського регулятора.

Згодом, на звернення УКБС Нацбанк, який наділений повноваженнями визначати порядок і форму платежів, зазначав, що ініціювати переказ коштів на рахунок за допомогою платіжних пристроїв можливо як із використанням готівки, так і у безготівковій формі із використанням електронних платіжних засобів, а факт сплати/несплати судового збору суд встановлює самостійно.

Отже, з врахуванням аргументів, наданих УКБС і НБУ, ДСАУ повідомила, що судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі виключно через установи банків чи відділень зв’язку (ч. 1 ст. 6 ЗУ „Про судовий збір”).

Також ДСАУ зазначила, що загальні засади функціонування платіжних систем в Україні визначаються профільним законом „Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”. Відповідно до його положень, до платіжних пристроїв належать банківські автомати, платіжні термінали, програмно-технічних комплексів самообслуговування тощо.

Ініціювання переказу за допомогою електронних платіжних засобів має оформлюватися відповідними документами, за операціями із застосуванням цих засобів, що визначаються правилами платіжних систем.

Документ за операцією із застосуванням електронних платіжних засобів – це документ, що підтверджує виконання операцій із використанням електронного платіжного засобу, на підставі якого формуються відповідні документи на переказ чи зараховуються кошти на рахунки.

Зважаючи на викладене, ДСАУ зазначила, що документ за операцією із застосуванням електронних платіжних засобів може бути підтверджуючим документом того, що його держатель здійснив ініціювання переказу коштів з використанням банківських платіжних пристроїв.

         „Розширення можливостей для сплати судового збору  залежало від готовності українських судів приймати в якості підтвердження сплати судового збору касові документи, що формуються із застосуванням платіжних пристроїв, – повідомила Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз Галина Оліфер. – Вважаємо, що це сприятиме не тільки покращенню доступу населення і бізнесу до правосуддя, а й подальшому розвитку безготівкових розрахунків за допомогою банківських платіжних пристроїв. Адже, для цього в Україні вже створено належну інфраструктуру, що включає близько 40 тис. банкоматів та 30 тис. банківських платіжних терміналів, а за останні 3 роки кількість платіжних карток в обігу збільшилась  майже у 1,5 рази – за даними НБУ на 01.10.2013 р. це перевищує 68 млн. шт., тобто, по 1,5 картки на кожного жителя України».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.