МІНДОХОДІВ ПІДТРИМАЛО УКБС ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ ЗАСТАВИ БАНКІВ

03 грудня 2013, 16:24
Власник сторінки
Экономист
0
219

Міндоходів затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування ПДВ операцій з постачання банками заставного майна (наказ від 22.11.2013 № 700)

Так, зазначено, що для банків у разі звернення стягнення на предмет застави шляхом набуття на нього заставоутримувачем права власності (предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача) відповідно до пп. 4 п. 1 ст. 593 ЦКУ право застави припиняється, операція з оприбуткування об’єкта застави на баланс заставоутримувача розглядається податковим законодавством як операція з придбання, подальші дії банківської установи з таким об’єктом є операціями зпостачання власного майна, а не майна заставодавця.

Звернення стягнення на предмет застави шляхом його продажу банківською установою без отримання права власності на таке майно (від свого імені або від імені заставодавця) є операцією з постачання товару як для заставодавця, так і для банку. 

У разі продажу заставного майна суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками ПДВ, без отримання права власності на таке майно, слід враховувати, що п. 197.12 ст. 197 розділу V Кодексу звільнено від оподаткування ПДВ операції банків та інших фінустанов з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане фізособами, а також суб'єктами підприємницької діяльності — приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, у заставу, у тому числі іпотеку, та на яке було звернено стягнення.

При цьому, звільнюються від оподаткування ПДВ операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, незалежно від того чи отримано воно у власність чи ні, від фізосіб або суб’єктів підприємницької діяльності, які не є зареєстрованими платниками ПДВ.

У разі отримання заставного майна у власність від суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками ПДВ, банк має можливість сформувати податковий кредит за такою операцією в період реалізації заставного майна (п. 198.6 ПКУ), або за правилами першої події (п. 198.2 ПКУ).

Одночасно повідомлено, що у разі продажу заставного майна суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками ПДВ, без отримання права власності на таке майно, банк зобов’язаний визначити податкові зобов’язання за такою операцією у загально встановленому порядку за правилом «першої події». При цьому база оподаткування визначатиметься виходячи з договірної вартості такого заставного майна.

Фахівці УКБС пояснюють, що п.197.12 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій банків таінших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане особами, які не є платниками податку, у заставу (іпотеку), та на яке було звернено стягнення. 

Водночас, податківці наполягали насплаті банками 20% ПДВ при реалізації заставного майна, попередньо набутого у власність, прирівнюючи такі операції до операцій з постачання товару, що підлягають оподаткуванню. На їх переконання, скористатись пільгою, закріпленою у п. 197.12 ПКУ, банк може лише у випадку, якщо вчинив звернення стягнення на заставне майно та неоприбутковував це майно на баланс. Хоча це і не випливає з вказаної норми ПКУ.

Як раніше зазначав УКБС, реалізація банком заставного майна у випадку настання неплатоспроможності позичальника, є законним способом покриття збитків від кредитних операцій. При чому, при зверненні стягнення на майно боржників, якіне є платниками ПДВ, банки не створюють доданої вартості. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.