УКБС: ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ ПОТРЕБУЄ ГАРАНТІЙ

22 листопада 2013, 13:20
Власник сторінки
Экономист
0
156

УКБС дослідив перспективи розвитку державно-приватного партнерства та можливі наслідки такого партнерства для кредиторів

В рамках співпраці Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” у Міжнародній Банківській Раді країн СНД та Центральної і Східної Європи вивчається досвід України в галузі державно-приватного партнерства у банківській сфері.

Про перспективи розвитку державно-приватного партнерства (далі – ДПП) в Україні та можливі ризики такого партнерства для кредиторів йдеться в аналітичному матеріалі УКБС, який підготовлено до чергового засідання МБР.

УКБС зазначає, що перспективи розвитку ДПП для суб’єктів банківської діяльності залежать від можливості чіткої оцінки пов’язаних ризиків та переваг фінансування проектів ДПП, партнерських відносин з державою та прозорістю коштів, що виділяються. Крім цього, для впровадження ДПП у банківській сфері потребують вирішення правові та економічні проблеми.

Серед основних груп ризиків такого партнерства можна виділити: неможливість передачі у заставу об’єкту ДПП та заміни приватного партнера у випадку неналежного виконанням ним своїх зобов’язань; вірогідність проведення повторного тендера; несвоєчасність бюджетних виплат; загроза розірвання договору тощо.

„Вітчизняні інвестори (як державні, так і приватні) розглядають ДПП як вдалий варіант взаємовигідного співробітництва. Найбільш перспективними сферами для цього є об’єкти транспортної інфраструктури. Зокрема, у 2014 р. в Україні за допомогою ДПП планується залучити 12 млн. євро на будівництво автомобільних доріг, до 90% необхідних для цього ресурсів можна залучити за допомогою приватних інвесторів, – зазначила Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Водночас, участь банківських установ в реалізації цих проектів залежить у мінімізації існуючих ризиків та підтвердження гарантії повернення інвестицій”.

Довідка: УКБС представляє Україну у складі Міжнародної Банківської Ради країн СНД, Центральної та Східної Європи з 2004 року.
До складу цієї представницької інтернаціональної організації також входять банківські об’єднання з Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови Росії, Сербії, Таджикистану, Узбекистану країн Центральної та Східної Європи (штаб-квартира знаходиться в Угорщині).
Роль УКБС у налагодженні взаємодії з міжнародними банківськими об’єднаннями неодноразово була відмічена керівництвом МБР.
Детальніше про діяльність УКБС в рамках МБР у розділі “Організація”, в підрозділі “Міжнародна банківська Рада”.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.