НБУ врегулює правову колізію щодо термінів капіталізації банків?

21 березня 2011, 07:54
Власник сторінки
Экономист
0
618

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ із пропозицією внести зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова Правління НБУ від 28.08.2001 N 368, далі Інструкція)

в зв’язку з необхідністю приведення її норм у відповідність із Законом України “Про банки і банківську діяльність”.
УКБС вважає, що встановлення однакових вимог до розміру регулятивного капіталу банківських установ (Законом та підзаконним актом) зніме напругу. 
Представники банківської спільноти зазначили, що після прийняття 15.02.2011 змін до ЗУ “Про банки і банківську діяльність” банки повинні поступово наростити статутний капітал до 120 млн.грн. протягом п’яти років з моменту набрання чинності цим законом: починаючи з 2011 р. та закінчуючи 2016 р. В той же час згідно з Інструкцією фінустанови зобов’язані здійснити капіталізацію в тому ж обсязі до 01.01.2012 р.
Отже, необхідність внесення змін до Інструкції обумовлена виникненням колізії між цим нормативним актом НБУ та ЗУ “Про банки і банківську діяльність”.
УКБС зауважив, що нормативні документи регулятора містять достатньо обмежений перелік інструментів для збільшення регулятивного капіталу, тому найбільш використовуваним є залучення субординованого боргу. Але з точки зору прибутковості банківської системи такий шлях не є доцільним, оскільки призводить до додаткових витрат фінустанов. Причому, банк буде змушений платити відсотки за користування субкредитом, що нівелює економічний ефект від впровадження норми, оскільки банки позбавляються можливості збільшувати статутний капітал за рахунок рекапіталізації прибутку.
Разом з тим, збільшення субординованого боргу в статутному капіталі банківських установ веде до погіршення якості капіталу банківської системи. Так, за даними НБУ на 01.01.2011 р. власний капітал банків склав 137,7 млрд. грн., а субординований борг 36,4 млрд. грн., що становить понад 26% власного капіталу. При цьому, після встановлення НБУ в червні 2010 року вимог щодо термінового збільшення регулятивного капіталу до 120 млн.грн., частка субборгу у власному капіталі банків зросла.
Обмеживши банки у праві збільшувати депозитний портфель, регулятор обмежив фінустанови у можливості залучати ресурс для подальшого отримання прибутку. Таким чином, невеликі фінансові установи позбавляються шансу отримувати прибуток для подальшої рекапіталізації. В цих умовах єдиним виходом з ситуації є врегулювання правової колізії шляхом внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова Правління НБУ від 28.08.2001 N 368 та подовження до 2016 року термінів для нарощення регулятивного капіталу до 120 млн.грн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.