Норма Закону зменшить надходження до Державного бюджету

25 березня 2011, 16:27
Власник сторінки
Экономист
0
648

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ

 

 щодо необхідності врегулювання проблеми, яка виникає у національній банківській системі внаслідок встановлення регулятивного капіталу банку на рівні не меншому ніж статутний капітал.

УКБС вважає, що ця норма (ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків” від 15.02.2011 р. № 3024-VI) загрожує поглибленням макроекономічної нестабільності в економіці України внаслідок зменшення прибутковості банків.

Представники банківської спільноти звернули увагу, що зниження прибутковості означатиме звуження бази оподаткування суб‘єктів фінансового ринку, що призведе до скорочення надходжень до Державного бюджету України та, відповідно, зростання його дефіциту.

УКБС зазначив, що погіршення стану державних фінансів через встановлення прив’язки регулятивного капіталу банку до розміру його статутного капіталу, створює додаткові інфляційні ризики в економіці, що не дозволить “забезпечити нисхідну траєкторію базової інфляції” як основний орієнтир монетарної політики НБУ, відповідно до завдань, задекларованих у Меморандумі України та МВФ.  

Крім того, враховуючи достатньо високу частку іноземних інвестицій на рекапіталізацію банків за підсумками 2010 року (35% від загального обсягу надходжень капіталу в країну), впровадження негативної норми Закону № 3024 загрожує знищенням позитивної тенденції до зростання профіциту фінансового рахунку та погіршенням стану платіжного балансу України. Адже, за 2010 рік профіцит за фінансовим рахунком склався у розмірі 7.7 млрд. дол. США, в той час як за результатами 2009 року сальдо було від’ємним  - 12.6 млрд. дол. США.

         УКБС вважає, що для об’єктивної оцінки фінансового стану позичальників, формування резервів та раціонального управління капіталом з метою подальшого прогресивного розвитку банківської системи України необхідно скасувати вказану норму. При цьому слід орієнтуватися на дотримання загальноприйнятих світових підходів щодо встановлення нормативів регулювання діяльності банківських установ.

  Це дозволить зберегти позитивні тенденції, які спостерігаються в банківській системі з початку 2011 року, а також сприятиме вирішенню нагальних загальнодержавних завдань – збереження інвестиційної привабливості  національної економіки та забезпечення надходжень до Державного бюджету України. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.