УКБС:"Нові правила підвищать відповідальність страховиків"

15 квітня 2011, 13:09
Власник сторінки
Экономист
0
472

За участі Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) відбулася нотифікація Правил співробітництва банків та страховиків, пов’язаного з кредитуванням” (далі-Правила). Також в заході взяли участь асоціації с

 

У Правилах встановлені основні вимоги щодо взаємовідносин банків та страховиків. Зокрема, щодо умов акредитації банками страхових компаній, мінімальної кількості акредитованих банком страхових компаній, процедури підтвердження відповідності страховика вимогам банку та вимоги до їх поведінки.

Метою запровадження Правил є вдосконалення та підвищення якості страхових та банківських послуг, забезпечення  страхувальника (позичальника) інформацією в обсязі, необхідному для прийняття зваженого рішення щодо вибору страховика та укладання договору страхування, а також дотриманню рівних конкурентних умов під час укладання договорів страхування. Крім того, учасники банківських та страхових ринків очікують, що Правила зменшать ризики, які виникають у зв’язку з неплатоспроможністю страховиків та підвищать прозорість фінансової звітності страховиків.

УКБС наголосив, що перевірка страхової компанії на її відповідність вимогам банку необхідна для належного захисту інтересів клієнтів фінустанов, передусім вкладників банку. Оскільки банк як установа, яка залучає кошти у населення, має бути впевнена у надійності своїх контрагентів, в тому числі страхових компаніях.

Крім того, оскільки страховики покривають ризики позичальників банківських установ, при настанні страхового випадку вони мають належним чином виконувати свої зобов’язання. Адже у більшості випадків страхове відшкодування направляється клієнтом на погашення кредитних зобов’язань.

Тому невиконання страховиками своїх зобов’язань призведе до збільшення проблемної заборгованості фінансово-кредитних установ, яка (за даними НБУ на 01.03.2011) становить 85,4 млрд. грн. або майже 12% кредитного портфелю. Таким чином, прозорість, передбачуваність та надійність страхової компанії є запорукою зниження ризиків на банківському ринку.

Серед базових принципів співпраці банківських установ і страхових компаній визначено вимоги, яким повинні відповідати страховики, що забезпечують належне покриття страхових ризиків. Оскільки в іншому випадку порушуються інтереси усіх учасників банківського ринку (банків, позичальників, вкладників).

Тому УКБС сподівається, що спільний пошук компромісів сприятиме формуванню більш високих стандартів відповідальності страховиків, а також підвищенню надійності та платоспроможності страхових компаній, що гарантуватиме виконання ними власних зобов’язань.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.