УКБС пропонує інновації в судочинстві

05 травня 2011, 09:42
Власник сторінки
Экономист
0
453

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Державної судової адміністрації України з пропозицією щодо використання електронних комунікацій у процесі здійснення правосуддя.

УКБС вважає, що впровадження в судовій системі України технологій, які вже досить давно та ефективно використовуються іншими державними органами сприятиме вдосконаленню процесу судочинства в Україні на якісно новій інноваційній основі.

Представники банківської спільноти зазначили, що на сьогодні документообіг у судовому процесі здійснюється за допомогою паперових носіїв, хоча використання для цього найсучасніших інформаційно-комунікаційних технологій дозволено чинним законодавством нашої держави. Зокрема, законами України “Про електронний документообіг” та “Електронний цифровий підпис”.

В той же час, державні органи вже широко використовують передові технології для отримання звітності від суб’єктів господарювання. Так, великі платники податків зобов’язані подавати до податкових органів звітність в електронному вигляді. А іншим платникам така можливість запропонована за їх бажанням, що забезпечує економію часу, витрат праці та спрощує процедуру звітування.

Для цього суб’єктам господарювання надаються ключі електронного цифрового підпису, а держоргани, відповідно, приймають документи, подані в електронному вигляді з цифровим підписом.

Більш широке застосування зазначених підходів використання електронних комунікацій у процесі здійснення правосуддя дасть змогу банкам України, які є активними учасниками процесів судочинства та виконання судових рішень, щорічно економити 4-6 тонн паперу (який коштує майже 50 млн. грн.) та 20 млн. грн. на доставці документів поштою.

А також суттєво розвантажити поштові відділення, які сумарно обробляють 3-4 тонни паперів, направлених до судів під час подачі понад 1 млн. заяв та ініціювання відкриття приблизно 500 тис. виконавчих впроваджень.

Крім того, оптимізація процедур документообігу в процесі здійснення правосуддя та виконання судових рішень дозволить зменшити витрати Державного бюджету України, а також покращити роботу працівників органів правосуддя.

УКБС виступає за введення (паралельно з паперовим) електронного документообігу між учасниками процесу правосуддя. Згодом пропонується запровадити систему “Електронний суд”, яка надасть можливість здійснювати подачу та розгляд позовів, оформлення усіх процесуальних документів та їх відправку сторонам судом в електронному вигляді.  

Це сприятиме підвищенню оперативності судочинства, спрощенню роботи різних судових інстанцій при зборі відомостей та посиленню прозорості судової системи.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.