УКБС:“Чи скасує ВРУ норму ПК, що підвищує вартість фінпослуг для населення?"

31 травня 2011, 11:16
Власник сторінки
Экономист
0
508

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Верховної Ради України щодо підтримки виключення з Податкового кодексу обов’язку фінустанов встановлювати факт реєстрації фізособи підприємцем

 чи особою, яка має право на здійснення незалежної професійної діяльності при відкритті рахунків (законопроект від 12.03.2011, № 8217 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України”). 

УКБС зазначив, що, незважаючи на запровадження з 01.01.2011 цього обов’язку, ні Податковим кодексом України, ні іншими законодавчими актами, не передбачено механізму виконання перевірки фінустановами статусу фізичної особи.

Так, ДПАУ рекомендувала здійснювати перевірку за допомогою: Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців (ЄДРЮОФОП); Реєстру адвокатів України; Реєстру атестованих судових експертів та Єдиного реєстру нотаріусів через мережу Інтернет.

Разом з тим, УКБС зазначив, що жодне з вказаних джерел не є загальнодоступним та безкоштовним, інформацію щодо статусу фізособи можливо отримати тільки за окремим запитом, сплативши за послуги організаціям, які зареєстровані при Міністерстві юстиції України.

При цьому Мінюст має право самостійно встановлювати тарифи на отримання відомостей з Реєстрів. І це в умовах, коли керівництвом Кабінету міністрів України неодноразово наголошувало про необхідність скорочення структур, що створені при органах державної влади та надають платні послуги.

Крім того, податкова адміністрація визначає цілу низку спеціальностей як незалежну професійну діяльність (участь фізособи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів чи архітекторів, осіб, зайнятих релігійною (місіонерською) діяльністю тощо). Але, встановивши широке коло осіб, які вважаються такими, що здійснюють незалежну професійну діяльність, ДПАУ не надала жодного роз’яснення щодо порядку перевірки фінансовими установами статусу цих фізичних осіб.

Таким чином, виконання фінансово-кредитними установами норм Податкового кодексу України об’єктивно неможливо через відсутність загальнодержавних реєстрів для певних видів діяльності. Одночасно, послуги існуючих реєстрів є платними, що збільшить вартість банківських послуг для населення.

Здійснення перевірки значно здорожує відкриття рахунку для фізичних осіб (майже на 100%), включаючи тих, які беруть участь у зарплатних проектах, пенсіонерів та інших соціально-незахищених верств населення. Це спричинить додаткові витрати цієї категорії громадян, що суперечить задекларованій Президентом та Урядом меті, яка полягає у підвищенні добробуту нації. Тому УКБС очікує від Парламенту скасування відповідної норми Податкового кодексу України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.