УКБС:"Чи допоможе Прем’єр-Міністр спростити умови страхування?"

05 липня 2011, 07:24
Власник сторінки
Экономист
0
408

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” спільно з Українською федерацією убезпечення (УФУ) звернулися до Прем’єр-міністра України щодо необхідності виключення страхування предмета іпотеки із обов’язкових видів страхування.

УКБС зазначив, що це дозволить спростити умови функціонування фінансового ринку, сприятиме його лібералізації та покращенню умов ведення бізнесу.   

УКБС зауважив, що, з моменту прийняття ЗУ “Про іпотеку” до останнього часу страхування предмету іпотеки здійснювалося на підставі ліцензій на добровільне страхування. Існуючий порядок влаштовував усіх учасників цих правовідносин, оскільки максимально забезпечував врахування їх інтересів.

Однак, 06.04.2011 р. Кабміном прийнято Постанову № 358 “Про затвердження Порядку і правил обов’язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування” (надалі – Постанова). Цей документ встановлює умови укладення договорів страхування нерухомості, яка є предметом іпотеки. Крім того, Постанова визначає, що здійснювати цей вид страхування можуть лише ті компанії, які отримали в установленому порядку ліцензію на страхування предмета іпотеки.

Визначений Постановою механізм страхування предмету іпотеки не дає можливості застрахувати усі види нерухомого майна на ринкових умовах. Адже підхід до умов страхування є індивідуальним у кожному конкретному випадку, що робить неможливим його уніфікацію в будь-якому нормативному акті.

Разом з цим, банківські установи, які є вигодонабувачами за відповідними договорами страхування, висувають власні вимоги до страхових продуктів. При цьому враховується внутрішня система управління ризиками,  яка для транснаціональних корпорацій, як правило, є єдиною для всіх учасників групи.

Майже восьмирічна практика правовідносин у сфері страхування предмета іпотеки свідчить про недоцільність віднесення цього виду страхування до обов’язкових видів. А наявність у законодавстві положень щодо обов’язку іпотекодавця застрахувати предмет іпотеки забезпечує його страховий захист, що відповідає світовій практиці.

Крім того, введення додаткової ліцензії на здійснення страхування іпотеки суперечить задекларованій Президентом та Урядом меті щодо спрощення умов для ведення бізнесу в Україні та зменшення кількості дозвільних документів.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.