УКБС надав НБУ пропозиції для мінімізації валютних ризиків

18 липня 2011, 13:47
Власник сторінки
Экономист
0
396

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” надала Національному банку України нові аргументи щодо негативного впливу на формування ризиків банківських установ чотирикратного зменшення ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції (постанова №

 

Зокрема, УКБС наголосив, що термінове, без попереднього обговорення із банками, запровадження нових норм банківського нагляду призведе до суттєвого ускладнення формування банками страхових резервів. На сьогодні при розрахунку значень валютної позиції, згідно до затвердженої НБУ методики (постанова           № 109), суми сформованих страхових резервів не враховуються. Разом з тим, для покриття кредитних ризиків регулятор зобов’язує банки формувати страхові резерви у тій валюті, в якій враховувалася заборгованість (постанова № 279).

УКБС зазначив, що при формуванні резервів під валютні кредитні операції  на балансі банків збільшується коротка позиція за валютою формування резерву. Тому для покриття кредитних ризиків банки змушені будуть купувати іноземну валюту. Адже в іншому випадку фінустанови нестимуть збитки від переоцінки при зростанні офіційного курсу іноземної валюти, а формування страхового резерву за валютними кредитами втратить свій первісний сенс.

Зважаючи на проблемне обслуговування валютних кредитів, виданих у докризовий період, переважна частина страхового резерву на балансах банків має бути сформована саме в іноземній валюті. В таких умовах різке зниження ліміту довгої відкритої позиції банку обмежує обсяги придбання валюти під покриття кредитних ризиків, що унеможливлює закриття валютної позиції для банків, які вже сформували страховий резерв під кредити в іноземній валюті.

          Крім цього, УКБС звертає увагу, що зменшення ліміту загальної довгої валютної позиції банку з 20% до 5% після виключення витрат на формування валютних резервів при розрахунку даного нормативу не дозволяє врахувати наявність у складі валютних доходів банку нарахованих, але фактично не отриманих доходів. Щомісячно під не отримані понад 30 днів та прострочені доходи банками формуються резерви. За експертними оцінками обсяг сформованих резервів за активними валютними операціями банків з початку 2011 р. у гривневому еквіваленті перевищив 80 млрд. грн. (близько 87 млрд. грн. станом на 01.06.2011р.), що становить понад 50% регулятивного капіталу банків України.

Отже, зазначені нововведення, ставлячи банки перед необхідністю знаходитись у короткій відкритій валютній позиції, збільшують  валютні ризики  фінустанов.

Тому для розв’язання зазначених проблем УКБС пропонує зменшувати ліміт довгої валютної позиції банку поетапно упродовж кварталу та повернути резерви до розрахунку лімітів валютної позиції або не включати до розрахунку нараховані, але не отримані понад 30 днів доходи у валюті. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.