УКБС проти подвійних заходів впливу НБУ

20 липня 2011, 14:53
Власник сторінки
Экономист
0
568

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” надала Національному банку України аргументи щодо необхідності внесення змін до постанови НБУ (від 22.06.11 р. № 204), яка вводить нові адміністративні санкції та посилює процедуру контролю за дотриманням

Експерти УКБС наголосили, що зміна механізму перевірки з середньоарифметичного значення за місяць на щоденний з одночасним введенням додаткових заходів впливу за недотримання лімітів валютної позиції (зміни до Постанови НБУ від 28.08.2001 року № 369), ускладнили ситуацію на валютному ринку.

Новації регулятора призвели до того, що ”банки, які перевищили ліміт валютної позиції (довгої чи короткої) один чи кілька разів, але не порушили середньоарифметичне місячне значення, вже 29 червня 2011 р. перебували під заходами впливу, фактично не маючи часу для зменшення валютної позиції.      

Також УКБС занепокоєний з приводу можливості застосування регулятором за одне й те ж порушення подвійних заходів впливу: за не дотримання банком порядку формування резервів за попередній звітний період (постанова № 369) та додатково санкції у вигляді заборони купівлі іноземної валюти в межах ліміту (постанова НБУ від 22.06.11 р. № 204). Це не відповідає загальноприйнятим принципам юридичної відповідальності, зокрема, принципу справедливості, який передбачає, що за одне правопорушення наступає лише одна відповідальність певного виду.

Також суперечить ст. 61 Конституції України, яка передбачає, що ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності за одне й те саме правопорушення.

Враховуючи наведені обставини, УКБС пропонує НБУ скасувати заборону купівлі валюти в межах ліміту при порушенні порядку формування резерву за попередній звітний період. Це дозволить усунути суперечності в правовому полі, не допустити посилення ризиків у діяльності банківських установ та зберегти рівновагу на валютному ринку України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.