УКБС:“Відкладення реформ Президента перешкоджає фінансовому ринку”

03 серпня 2011, 14:28
Власник сторінки
Экономист
0
477

Закон, направлений на реалізацію пріоритетів Програми економічних реформ України на 2010-2014 рр. щодо підвищення захисту прав кредиторів та відновлення нормального кредитування економіки, повернуто до Верховної Ради на повторний розгляд з пропозиціями П

Зміст вказаних пропозицій полягає, зокрема, у необхідності виключення із Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг» (прийнятий ВРУ 08.07.2011) низки змін до Закону про банкрутство.  

Зокрема, це стосується положень Закону, якими встановлюється заборона на зняття будь-яких обтяжень з майна боржника на етапі розпорядження майном, а конкурсним кредиторам надається право отримувати від розпорядника майна інформацію щодо вимог інших кредиторів, визнаних боржником, та подавати щодо них заперечення.

І хоча реформування процедури банкрутства має відбуватись комплексно, вказані законодавчі зміни є необхідними для мінімізації ризиків кредиторів від дій несумлінних боржників, які використовують процедуру банкрутства для виведення майна із застави, «штучного» банкрутства та інших зловживань з метою уникнення від виконання своїх зобов’язань.

«Виключення із Закону цих норм залишить законодавчі колізії, що допускають зловживання в процедурі банкрутства, заважають розвитку фінансового ринку і створюють ризики для його стабільності, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Що, разом з недосконалою судовою системою та системою примусового виконання судових рішень, перешкоджатиме відновленню сталого економічного розвитку і позитивних темпів кредитування економіки, у т.ч. державних підприємств. Оскільки, крім іншого, Президент не підтримав рішення Верховної Ради щодо зняття мораторію на примусову реалізацію майна державних підприємств».

Варто зауважити, що проблемна заборгованість держпідприємств перед банками з початку 2009 р. збільшилась майже в 5 разів і на 01.07.2011 становила 86,3 млрд. грн. (або понад 10% кредитного портфелю). При цьому, механізм примусової реалізації майна цих підприємств відсутній, що перешкоджає виконанню існуючих вимог кредиторів та суттєво обмежує подальший доступ держпідприємств до кредитних ресурсів.

Крім того, тривала процедура прийняття Закону щодо захисту прав кредиторів та постійне виключення з нього важливих норм, все більше нівелює позитивний ефект, очікуваний від його прийняття. І, як наслідок, гальмує реалізацію пріоритетів Програми економічних реформ щодо реформування фінансового сектору та підвищення його спроможності забезпечувати стале зростання економіки України.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.