УКБС:"Позиція ДПАУ стримує розвиток фондового ринку"

04 серпня 2011, 06:47
Власник сторінки
Экономист
0
939

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до профільного комітету ВРУ щодо необхідності надання роз’яснення норм Податкового кодексу України, які стосуються відображення витрат за операціями з цінними паперами, у зв’язку з їх неоднознач


УКБС вважає, що позиція ДПАУ ускладнює діяльність юридичних осіб, оскільки позбавляє їх можливості відображати витрати за операціями з цінними паперами у момент їх понесення, штучно створюючи прибуток та завищуючи зобов’язання платників зі сплати податку. 

Так, Державна податкова адміністрація України вважає, що після 01.04.2011 витрати на придбання цінних паперів, крім придбаних на первинному ринку, відображатимуться лише в момент отримання доходів від подальшого продажу цінних паперів (лист ДПАУ № 11287/7/15-0317               від 20.04.2011).

УКБС, не погоджуючись із таким тлумаченням норм Податкового кодексу України, зазначає, що фінансовий результат від операції по торгівлі цінними паперами звітного періоду визначається виходячи з доходів та витрат, які сформувалися, тобто були понесені (отримані/нараховані ) протягом цього ж податкового періоду по кожному з видів цінних паперів, а не по кожному окремому цінному паперу.

 Отже, чинне законодавство України не пов’язує облік фінансових результатів операцій з моментом отримання доходу від наступного відчуження раніше придбаних цінних паперів. Адже, для визначення результату від операцій з торгівлі цінними паперами існують спеціальні правила оподаткування, закріплені окремими положеннями ПКУ (п. 153.8 ст. 153).

Правова колізія між роз’ясненням ДПАУ та нормами ПКУ, що стосуються оподаткування операцій з цінними паперами, призводить до різного застосування законодавства фіскальними органами та платниками податків. Це, в свою чергу, обумовлює збільшення судових спорів та додаткового навантаження на державний бюджет. 

Крім того, постійна зміна правил зменшує інвестиційну привабливість національних цінних паперів, що призведе до обмеження обсягів фондового ринку України. Отже, розв’язати проблему допоможуть лише роз’яснення цього питання профільним Комітетом Верховної Ради України, що дозволить забезпечити здійснення податкової політики у відповідності з чинним законодавством України.

 

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.