Врахування пропозицій УКБС до ПКУ сприятиме дерегуляції бізнесу

05 серпня 2011, 13:51
Власник сторінки
Экономист
0
563

Низка пропозицій Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” по спрощенню правил оподаткування для всіх юридичних осіб врахована у Законі України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України” (№ 3609-VI від

 

Зокрема, вдосконалено порядок відкриття банківських рахунків фізосіб. Адже,  механізм перевірки банками статусу фізособи не передбачено ПКУ, незважаючи на запровадження з 01.01.2011 обов’язку фінустанов встановлювати факт реєстрації фізособи підприємцем чи особою, яка має право на здійснення незалежної професійної діяльності при відкритті рахунків.

Виключено відповідальність юридичних осіб за зменшення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або податком на додану вартість (п. 123.1.). Це дозволило привести положення Податкового Кодексу України у відповідність до принципу справедливості, згідно з яким відповідальність настає пропорційно до обсягу негативних наслідків дій платників податків.

Адже, якщо при зменшенні суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток та податком на додану вартість не виникає податкове зобов’язання та бюджет не зазнає втрат, то й застосування штрафних санкцій (п. 123.1 ПКУ) було неадекватним, невиправданим та недопустимим.

Встановлено строк реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (не пізніше 20 днів наступних за датою їх виписки), п. 201.10 ПКУ. Це сприятиме своєчасності обліку податкових зобов’язань продавця і покупця.

А також уточнено поняття “пункт обміну іноземної валюти”, що мінімізувало ризик необхідності придбання патенту на здійснення валюто-обмінних операцій касами фінустанов. Цей патент має придбаватись виключно пунктами обміну іноземної валюти, які розташовані поза межами операційного залу банку/фінустанови (п. 14.1.208 ПКУ).

Експерти Українського Кредитно-Банківського Союзу також вважають позитивним  врахування змін до ПКУ, якими передбачено надання центральним податковим органом узагальнюючих податкових консультацій, які підлягають оприлюдненню (п. 14.1.173 та ст. 52). Це дозволить оптимізувати процес надання ДПАУ відповідних роз’яснень для юридичних осіб, зменшивши потрібний для цього час та спростивши процедуру.

Крім того, юрособам надано можливість застосувати міжнародні стандарти бухобліку та фінзвітності (поряд із національними) для цілей, визначених кодексом (п. 44.2). Серед позитивних моментів цього нововведення - спрощення системи бухобліку, зменшення навантаження на бухгалтерів всіх юридичних осіб, які звітують за МСБО через виключення необхідності дублювання обліку.

Внесення змін, запропонованих УКБС до Податкового кодексу України, дозволить вдосконалити адміністрування та сплату податків, посилити ефект податкової реформи та сприятиме прогресивному розвитку національної економіки.

Це, в свою чергу, сприятиме лібералізації умов ведення бізнесу та поліпшенню іміджу України для закордонних партнерів внаслідок покращення інвестиційного клімату нашої держави”.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.