УКБС залучено до вдосконалення нормативної бази НБУ

01 вересня 2011, 13:20
Власник сторінки
Экономист
0
592

УКБС надано пропозиції для усунення суперечностей між нормативно-правовими актами Нацбанку

     Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала на запит Національного банку України пропозиції щодо вдосконалення діючої нормативно-правової бази з питань регулювання банківської діяльності для усунення розбіжностей між змістом постанов, листів, роз’яснень НБУ.

     Зокрема, експерти УКБС зазначили про необхідність встановлення єдиного мінімального значення (суми) операції з готівкою без відкриття рахунка, з якого банк зобов’язаний ідентифікувати клієнта в рамках заходів з протидії легалізації доходів, набутих злочинним шляхом.

    Зокрема, згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» банк зобов’язаний ідентифікувати клієнтів, що здійснюють готівкові операції на суму понад 150 тис. грн. (аналогічна вимога встановлена і у Постанові НБУ від 14.05.2003 №189 при визначенні значної суми для цілей фінмоніторингу). Водночас, Постанова НБУ від 12.12.2002 №502 (валютно-обмінні операції) вимагає ідентифікувати клієнта при здійсненні ним операцій на суму, що перевищує 50 тис. грн.

     Також УКБС пропонує узгодити із ЗУ «Про банки і банківську діяльність» вимоги НБУ до порядку публікації банківської звітності. Так, згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» банки зобов’язані квартальну звітність розміщувати у своїх приміщеннях та оприлюднювати на власному веб-сайті. Вимоги про публікацію квартальної звітності у періодичних виданнях законом не встановлено.

    Водночас, Інструкція про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України (постанова Правління НБУ №480 від 27.12.2007) зобов’язує банки публікувати квартальну фінансову звітність в газеті «Урядовий кур’єр» або «Голос України». УКБС вважає, що така вимога Постанови НБУ лише призводить до необґрунтованих витрат банків, оскільки клієнт має змогу безперешкодно ознайомлюватись зі звітністю як в приміщенні банку, так і на його сайті.

    Окрему увагу експерти УКБС приділили порядку погашення фізичними особами  заборгованості за кредитом в іноземній валюті.

    Згідно Постанови НБУ №174 від 25.06.2011 (ведення касових операцій) погашення клієнтом кредиту в іноземній валюті здійснюється банком із використанням поточного рахунку цього клієнта. УКБС вважає, що застосування вказаної норми до кредитів, вже отриманих клієнтами, які не мають в банку відкритих поточних рахунків, є неможливим, оскільки на сьогоднішній день немає законодавчого акту, який би зобов’язував банки надавати кредитні послуги клієнтам за умови відкриття та обслуговування останніми поточного рахунку в банку. 

    Надання банком кредиту тільки за умови відкриття фізичною особою поточного рахунку суперечить ЗУ «Про банки і банківську діяльність», яким заборонено нав’язувати клієнту додаткові послуги як обов’язкову умову проведення банківської операції. Тому УКБС запропонував НБУ конкретизувати вимоги Постанови №174 для чіткої регламентації дій банку при відсутності поточного рахунку клієнта для погашення валютного кредиту.

    «Врахування пропозицій УКБС сприятиме удосконаленню нормативної бази НБУ й її узгодженню із новим законодавством, а залучення Нацбанком експертів УКБС до цього процесу свідчить про готовність регулятора до плідного конструктивного діалогу з банківською спільнотою, - зазначила Генеральний директор УКБС Галина Оліфер. Така співпраця, безумовно, сприятиме прийняттю збалансованих регуляторних документів, що забезпечать прозорість, прогнозованість розвитку та стабільність банківського сектору України».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.