УКБС проти позбавлення права банків на повернення кредитів

15 вересня 2011, 13:13
Власник сторінки
Экономист
0
562

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до ВРУ щодо необхідності доопрацювання законопроекту

“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітної плати суб’єктам підприємницької діяльності, стосовно яких порушено провадження у справі про банкрутство)”, № 8620 від 03.06.2011 (далі -Законопроект).

УКБС вважає, що цей законопроект негативний для всіх установ, що надають кредити юридичним особам під заставу майна. Оскільки ця законодавча ініціатива передбачає заміну джерел погашення заборгованості банкрута по зарплаті. Так, згідно Законопроекту, у випадку недостатності майна по банкрута для погашення заборгованості по зарплаті, ця заборгованість повинна бути погашена за рахунок коштів, отриманих від продажу предмета застави. Причому, борг по зарплаті погашається перед  вимогами заставодержателя.

Експерти Асоціації зазначають, що у випадку прийняття таких змін суттєво збільшаться ризики невиконання позичальниками-юрособами зобов’язань за кредитними угодами. В результаті банківська діяльність стане менш стабільною та прогнозованою, що призведе до погіршення захищеності вкладників та акціонерів.

Крім того, норми Законопроекту порушують низку основоположних принципів господарської діяльності та створюють колізії із діючим законодавством.

Зокрема, нівелюються принципи банківської діяльності щодо забезпеченості кредитів. Також, виникає колізія з правовою природою застави, оскільки надання першочергової можливості задоволення вимог за рахунок заставного майна іншим особам, а не заставодержателю, є грубим порушенням базових принципів права.

УКБС вважає, що знищується й пріоритетний принцип захисту прав та інтересів вкладників, реалізація якого залежить від ефективного задоволення банком своїх вимог за рахунок заставного майна, у разі невиконання позичальником кредитних зобов’язань (в тому числі банкрутства).

Наше об’єднання вважає, що створюється підґрунтя для зловживання з боку недобросовісних керівників боржників, які штучно ініціюватимуть справи про банкрутство для ухилення від погашення заборгованості перед кредиторами, вимоги яких забезпечені заставою.  

Тобто, у випадку прийняття Законопроекту ускладняться умови для врегулювання проблемної заборгованості за кредитами, яка станом на 01.08.2011 року становить 83,5 млрд. грн., або 10,4% загального кредитного портфелю банківських установ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.