УКБС:"Сплачувати екоподаток повинен виключно той, хто забруднює середовище"

21 вересня 2011, 14:54
Власник сторінки
Экономист
0
960

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Міністерства екології та природних ресурсів щодо надання роз’яснень у зв’язку з покладанням ДПАУ на підприємства обов’язку по сплаті екологічного податку.

 УКБС вважає, що, невирішеність цього питання перешкоджатиме імплементації норм європейського законодавства в національному правовому полі, попри  проголошеним євроінтеграційним пріоритетам України.  

Зокрема, представники банківської спільноти зазначили, що основна мета Директиви Європарламенту та Ради “Про екологічну відповідальність у відношенні попередження та ліквідації шкоди навколишнього середовища”   (№ 2004/35/ЄС від 21.04.2004) полягає у покладання відповідальності на особу, чия діяльність стала причиною нанесення шкоди природі. 

Натомість, Державна податкова адміністрації України вважає, що будь-який суб’єкт господарювання, в результаті діяльності якого утворюються відходи (в т.ч. макулатура, акумулятори, шини, побутове сміття, люмінесцентні лампи) несе обов’язок по сплаті екологічного податку (лист від 06.05.2011). При цьому, ДПАУ наполягає на такому оподаткуванні навіть у випадку тимчасового розміщення відходів на території підприємства до їх утилізації чи видалення протягом звітного кварталу.

Не погоджуючись з цією позицією УКБС, зазначає, що згідно ЗУ “Про відходи”, поняття “розміщення відходів” передбачає зберігання та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях уповноваженими суб’єктами, які мають дозвіл на здійснення такої діяльності.

Тому експерти Асоціації просять Мінекології надати роз’яснення терміну “розміщення відходів”, що забезпечить можливість чітко визначити платників екологічного податку. Разом з тим, УКБС звернув увагу, що в 2008 році Міністерство екології та природних ресурсів зазначало, що “якщо підприємство передає свої відходи спеціалізованим підприємствам згідно укладеним договорам, то збір за забруднення навколишнього природного середовища не сплачується” (лист від 22.05.2008 р. № 6540/20/10-08).  

Таким чином, на думку експертів УКБС, підприємства не повинні сплачувати екологічний податок, якщо: укладений договір на видалення та утилізацію відходів з суб'єктом господарювання; у встановлені договором терміни відходи передаються на утилізацію спеціалізованому підприємству; відходи не зберігаються на власних об’єктах протягом звітного кварталу.

УКБС вважає, що екологічний податок має сплачувати спеціалізована організація, яка безпосередньо виконує утилізацію відходів та спричиняє забруднення навколишнього середовища.  

Це не тільки унеможливить необґрунтоване розширення кола платників податків, а й сприятиме імплементації норм Директиви Європарламенту та Ради “Про екологічну відповідальність у відношенні попередження та ліквідації шкоди навколишнього середовища” у національному правовому полі. Зокрема, реалізації головної мети екологічних платежів – стимулювання платника до захисту навколишнього середовища, а не наповнення держбюджету.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.