УКБС-ДПСУ:"Проти примушення до сплати податку з неотриманого прибутку"

22 вересня 2011, 15:00
Власник сторінки
Экономист
0
509

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася Державної податкової служби України щодо необхідності відкликань роз’яснень ДПСУ.


Вони стосуються неврахування від’ємного значення об’єкту оподаткування в результатах наступних податкових періодів (лист ДПСУ № 828/3/15-1212 від 08.09.2011 та консультація в Єдиній базі податкових знань). 

УКБС вважає, що позиція ДПСУ змушує підприємства сплачувати податок з фактично неотриманого прибутку, ускладнюючи ведення бізнесу в Україні та збільшуючи навантаження на платників. 

Так, податкова повідомила, що до витрат II кварталу 2011 р. має  включатись лише від’ємне значення І кварталу 2011 р. без врахування від’ємного значення об’єкту оподаткування минулих  податкових періодів.

Однак, представники банківської спільноти наголосили, що підхід ДПСУ суперечить не тільки нормам Податкового кодексу України та не відповідає офіційній позиції Кабміну, а й не узгоджується з Наказом самої Державної податкової служби України (від 21.02.2011, №98). Крім того, це нівелює позитивні зрушення, закладені до ПКУ (щодо зниження ставки податку на прибуток).

Експерти Асоціації зазначили, що ПКУ (п. 150.1 ст.150 та Перехідними положеннями)   платнику надано право включити від’ємне значення об’єкта оподаткування минулих податкових періодів до відповідних витрат до повного погашення. 

Також, УКБС зауважив, що згідно Науково-практичного коментарю, підготовленого Мінфіном за загальною редакцією Прем’єр-Міністра України                М. Я. Азарова, платники податків також мають право зменшувати результат діяльності на збитки минулих періодів  (що виникли до 2010 р. та непогашені станом на  1 січня 2011 р.).

  Крім того, новою форми Податкової декларації з податку на прибуток банку   передбачено включення суми від'ємного значення об'єкта оподаткування за І квартал 2011 р., з урахуванням збитків 2010 року. Тому, підприємства, які отримали збитки минулого року, мають право відобразити від’ємне значення попередніх періодів в повному обсязі, спираючись не тільки на норми ПКУ, а ще і нормативного акту ДПСУ.

При цьому, УКБС вважає некоректним оприлюднення позиції ДПСУ в Єдиній базі податкових знань за 1 (!) день до закінчення граничного терміну подання Декларації з податку на прибуток за ІІ квартал ц.р.(08.08.2011.

Адже, такі дії ДПСУ створюють підґрунтя для виникнення конфліктів та збільшення кількості судових спорів між платниками податків та фіскальним органами.

УКБС вважає, що відкликання цих роз’яснень відповідатиме задекларованим ПКУ цілям щодо зниження фіскального тиску на суб’єкти господарювання та створення сприятливих умов для залучення інвестицій.

В свою чергу,  дозволить не тільки покращити міжнародний імідж України, а й забезпечить умови для виконання Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 рр. щодо покращення умов ведення бізнесу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.