УКБС ПРОТИ ПОДОРОЖЧАННЯ ІПОТЕЧНИХ КРЕДИТІВ

27 вересня 2011, 12:09
Власник сторінки
Экономист
0
477

Для усунення штучних перешкод на шляху до активізації іпотечного кредитування Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Державної податкової адміністрації України для відкликання роз’яснення, яке не відповідає чинному законодавству

 

Так, на офіційному сайті ДПСУ в розділі “Єдина база податкових знань” розміщено інформацію щодо застосування нотаріусом ставки держмита у розмірі 1% вартості предмета іпотеки (зазначеної в іпотечному договорі), при посвідченні угод, які містять застереження вимог іпотекодержателя. Причому, держмито за таку нотаріальну дію ДПСУ прирівняла до розміру держмита при посвідченні договорів відчуження об'єктів нерухомого майна та збільшено         в 100 (!) разів.

Експерти Асоціації зауважили, що договір іпотеки (що містить застереження) не може бути прирівняний до договору відчуження нерухомого майна, оскільки не передбачає передачу майнових прав на предмет іпотеки, а також передачу права на його продаж. Тому, при посвідченні такого договору нотаріуси повинні справляти держмито у розмірі, який визначено Декретом КМУ “Про державне мито” (від 21.01.1993 № 7-93) – 0,01 % вартості предмета іпотеки.

УКБС  повідомив, що для доступності іпотеки для населення банківські установи в серпні 2011 року суттєво спростили для позичальників умови отримання позик. Так, вдвічі зменшено розмір мінімального внеску (з 30 до 15%), вдвічі збільшено термін кредитування (до 30 років) та вдвічі знижено розмір комісійної винагороди за видачу кредитів. В результаті, було зафіксовано позитивну тенденцію щодо збільшення обсягів кредитів, які видані на придбання нерухомості.

Але, щоб закріпити попит населення на іпотеку та зробити її більш доступною для позичальників, ДПСУ необхідно відкликати своє роз’яснення. Це, перш за все, зменшить необґрунтовані витрати фізосіб та суб’єктів господарювання, а по-друге збільшить надходження до Держбюджету, оскільки позитивно вплине на прибутковість підприємств/

Існуюче роз’яснення ДПСУ, яке спричиняє значне подорожчання іпотечних кредитів, унеможливлює виконання завдань Уряду щодо забезпечення громадян житлом, а національного товаровиробника доступними кредитними ресурсами. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.