УКБС:“ДПСУ нівелює позитив Податкового кодексу”

29 вересня 2011, 13:20
Власник сторінки
Экономист
0
478

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Національного банку України з проханням підтримати банківську спільноту щодо необхідності відкликати роз‘яснення Державної податкової служби України стосовно неврахування від’ємного значення

 

Відповідно до вказаних роз’яснень ДПСУ до витрат II кварталу 2011 р. має  включатись лише від’ємне значення І кварталу 2011 р. без врахування від’ємного значення об’єкту оподаткування минулих  податкових періодів. Таким чином, ДПСУ позбавляє підприємства права враховувати збитки    2010 р. при визначенні оподатковуваного прибутку в ІІ кв. 2011 р.

Експерти Асоціації зауважили, що, незважаючи на те, що за останні  1,5 року банки України більш ніж у 8 разів скоротили збитки, отримані під час кризи внаслідок дії несприятливих економічних чинників                              (з 38,5 млрд. грн. станом на 01.01.2010 до 4,6 млрд. грн. станом на 01.09.2011), такий підхід фіскального органу унеможливлює подальший розвиток позитивних тенденцій у національній банківській системі та загрожує її стабільності.

Разом з тим, УКБС наголосив, що позиція Державної податкової служби України суперечить не тільки Податковому Кодексу України та  Науково-практичному коментарю Міністерства фінансів України, а й наказу самої ДПСУ від 21.02.2011 № 98.

Представники банківської спільноти вважають, що змушуючи банки сплачувати податок з фактично не отриманого прибутку, Державна податкова служба України сприятиме значному зростанні ризиків у фінансовому сектору та посиленню податкового навантаження. Внаслідок цього зменшиться регулятивний капітал, який є одним з найважливіших показників діяльності фінансово-кредитних установ.

В результаті будуть порушені основні економічні показники діяльності банків, що призведе до погіршення фінансового стану банків. Все це збільшуватиме недовіру вкладників, сприяючи відтоку депозитів та інвестицій і посилюючи девальваційні очікування.

Неправомірна позиція ДПСУ щодо “неврахування” частини збитків не тільки заважає банкам мінімізувати наслідки світової фінансової кризи та вийти на прибутковий рівень, а й нівелює позитивні зрушення, закладені до ПКУ представниками влади та бізнесу.

Крім того, це суперечить цілям, задекларованим Президентом та Урядом України щодо відновлення кредитування, зменшення податкового навантаження для підвищення прибутковості суб’єктів господарювання та оздоровлення національної економіки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.