УКБС:“Валютні обмеження НБУ активізують тіньовий сегмент”

29 вересня 2011, 13:53
Власник сторінки
Экономист
0
688

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до Національного банку України щодо надання регулятором чітких роз‘яснень щодо виконання фінансово-кредитними установами нових правил роботи на ринку готівкової валюти (Постанова НБУ від 11.08.2

УКБС вважає, що відсутність однозначних тлумачень окремих положень цього документу створило штучні ускладнення при купівлі-продажу валюти населенням і призвело до посилення песимістичних очікувань суб‘єктів валютного ринку та відродження його тіньового сегменту.

Представники банківської спільноти зазначили, що це створює ризики суттєвих дисбалансів у функціонуванні валютного ринку та небезпеку нової девальваційної хвилі в економіці України, всупереч основним цілям національної монетарної політики.

Крім того, експерти Асоціації звернули увагу, що додаткові витрати банків на купівлю ксерокопіювальної техніки для облаштування кас/пунктів обміну валют призведуть до збільшення операційних витрат фінустанов, зменшення доходності та навіть збитковості готівкових валютно-обмінних операцій, а також до зростання готівкового курсу валют і тінізації валютного ринку.

Тому, з метою недопущення зазначених ризиків та уникнення зайвих ускладнень при виконанні клієнтом валютно-обмінних операцій УКБС пропонує НБУ деталізувати процедуру проведення валютних операцій у частині збору даних та умов його здійснення. Це, зокрема, дозволить клієнтам зрозуміти які документи (крім паспорту) може прийняти банк при здійсненні валютно-обмінної операції, чи потрібен документ, що засвідчує особу при погашенні позичальником кредиту та чи повинна фінустанова відмовляти в купівлі-продажу валюти через  відсутність у паспорті “прописки” та ін.

Наше об’єднання пропонує дозволити проведення операцій з інвалютою на суму, яка не перевищує 50 тисяч гривень без пред’явлення документа, що засвідчує особу.

Це дозволить спростити дотримання банками України правил роботи на готівковому валютному ринку та забезпечити стабільність валютного ринку для зміцнення позитивних тенденцій оздоровлення національної економіки. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.