УКБС проти подвійної сплати екоподатку

04 жовтня 2011, 14:35
Власник сторінки
Экономист
0
610

У зв’язку з розширенням ДПСУ кола платників екологічного податку Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася за роз’ясненнями до профільного Комітету ВРУ.

БС вважає, що Державна податкова служба України зобов’язала  сплачувати цей податок підприємства, які не ведуть діяльності поводження з відходами.

Однак, представники банківської спільноти не погоджуються з позицією ДПСУ, оскільки ЗУ “Про відходи” не передбачає віднесення діяльності всіх підприємств (в тому числі банків) до уповноважених суб’єктів, які здійснюють діяльність (мають дозвіл) щодо зберігання та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях відповідно до поняття “розміщення відходів”.

Крім того, Міністерство екології та природних ресурсів (Мінприроди) та Міністерства з регіонального розвитку та будівництва України (Мінрегіонрозвитку) також заявили, про відсутність підстав для розширення кола платників екоподатків.

Так, Мінприроди повідомило, що розміщення відходів фактично не здійснюється власниками та балансоутворювачами, оскільки вони  укладають договори з особою, яка визначена виконавцем послуг з вивезення побутових відходів (Правила надання послуг з вивезення побутових відходів, Постанова КМУ від 10.12.2008 р. №1070, далі-Правила). Мінприроди вважає, що місця тимчасового зберігання відходів, а саме контейнери (контейнерні майданчики) для побутових відходів не є місцями їх остаточного видалення і не відносяться до спеціально відведених місць чи об’єктів.

Мінрегіонрозвитку, посилаючись на ті ж Правила, також повідомило, що  власники, балансоутримувачі,  виконавці послуг з вивезення побутових відходів не здійснюють їх розміщення.

Все це дає експертам УКБС підстави стверджувати, що підприємства, які передають на утилізацію спеціалізованому підприємству відходи, що утворюються в результаті його діяльності (в т.ч. макулатуру, акумулятори, шини, побутове сміття, люмінесцентні лампи та ін.) не повинні сплачувати екологічний податок.

В результаті роз’яснень ДПСУ виникає подвійне оподаткування одного й того ж об’єкту екоподатком. Спочатку його сплачують підприємства за тимчасове зберігання відходів. А згодом установи, які безпосередньо утилізують відходи та забруднюють навколишнє середовище.

Отже, наше об’єднання сподівається, що профільний комітет ВРУ допоможе усунути подвійне оподаткування, обмеживши коло платників екоподатку спеціалізованими організаціями, які здійснюють захоронення (знищення) відходів та засмічують природу.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.