Мінюст та ВРУ підтримали УКБС в іпотечному питанні

13 жовтня 2011, 15:22
Власник сторінки
Экономист
0
547

Позицію Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз”, яка захищає інтереси як юридичних, так і фізичних осіб, які купують нерухомість в іпотеку, від 100-кратного збільшення вартості посвідчення договорів іпотеки, підтримано профільним комітетом Вер

УКБС зауважив, що на офіційному сайті ДПСУ в розділі “Єдина база податкових знань” розміщено інформацію про застосування ставки держмита у розмірі 1% вартості предмета іпотеки при посвідченні угод, які містять застереження вимог іпотекодержателя. Тоже, држмито за таку нотаріальну дію ДПСУ збільшила в 100 (!) разів, прирівнявши її до розміру аналогічного платежу при посвідченні договорів відчуження об'єктів нерухомого майна. 

Таким чином, підприємство, отримуючи кредит для розвитку бізнесу у розмірі   10 млн. грн. під заставу нерухомості, за посвідчення договору іпотеки із застереженням про задоволення вимог іпотекодержателя сплачуватиме 100 тис. грн. державного мита. В той же час, до роз’яснення ДПСУ суб’єкт господарювання сплатив би лише 1000 гривень.

УКБС вважає, що такі безпідставні витрати позичальників суттєво обмежать доступність кредитних коштів для національних товаровиробників, що виключить можливість розвитку власного виробництва та розширення бізнесу.

Крім того, суттєво обмежиться й купівельна спроможність населення щодо іпотечної нерухомості. Так, при купівлі в кредит квартири у Києві середньою вартістю 500 тис. грн., за посвідчення договору іпотеки із застереженням про задоволення вимог іпотекодержателя юридична чи фізична особа сплачуватиме  5000 грн. державного мита. Хоча до появи роз’яснення ДПСУ покупець  сплатив би за це лише 50 гривень.

Міністерство юстиції з приводу зазначеної проблеми повідомило, що Декрет КМУ “Про державне мито”, встановлюючи ставку держмита за посвідчення іпотечних договорів у розмірі 0,01% вартості предмету іпотеки, не містить винятку щодо застосування цієї ставки до іпотечних договорів із застереженням про задоволення вимог іпотекодержателя.   

Таким чином, Міністерство юстиції України офіційно підтвердило неправомірність роз’яснення ДПСУ про застосування ставки держмита у розмірі 1% при посвідченні таких договорів.

В той же час, досі на офіційному сайті Державної податкової служби України розміщене роз’яснення, яке передбачає, що ставка держмита становить 1% (замість 0,01%) від вартості предмету іпотеки, що підвищує ціну іпотечних кредитів як для юридичних осіб, так і для населення.

І лише відкликання фіскальними органами цього роз’яснення сприятиме недопущенню подорожчання кредитів на нерухомість та, відповідно, збільшення попиту на іпотечні позики для вирішення житлового питання громадян України. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.