УКБС за однозначну судову практику щодо кредитування

14 жовтня 2011, 09:53
Власник сторінки
Экономист
0
483

Для узагальнення судової практики розгляду спорів з кредитних відносин та надання судам рекомендаційних роз’яснень Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ готується проект постанови пленуму.

Про це Асоціацію “Український Кредитно-Банківський Союз” повідомив Національний банк України, до якого УКБС звертався  щодо необхідності розв’язання проблеми неоднакового застосування судами норм матеріального і процесуального права при вирішенні спорів за участю банків.

УКБС вважає, що підготовка та запровадження положень цього документу, за попередньою назвою “Про деякі питання практики розгляду цивільних справ, що виникають з кредитних правовідносин” сприятиме захисту прав учасників фінансового ринку, зменшенню системних ризиків.

Раніше експерти Асоціації звертали увагу Нацбанку на негативну тенденцію щодо збільшення кількості випадків з визнання судами загальної юрисдикції недійсними договорів поруки та іпотеки, укладених в забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами.

При цьому, УКБС зазначав, що основною підставою для таких рішень було:  неознайомлення поручителів з фінансовою звітністю позичальника та приховування від них нібито незадовільного фінансового стану останнього або ж невідповідність матеріального становища поручителя розміру зобов’язання, за яке він поручився.

         Аналізуючи розгляд цих справ, представники банківської спільноти зауважували, що вказані посилання судів не ґрунтуються на законі. Адже, обов’язок кредитора щодо необхідності та обов’язковості інформування поручителя про фінансовий та/або інший стан боржника при укладенні договору поруки не встановлений чинним законодавством України. Крім того, законодавство не пов’язує матеріальне становище поручителя із розміром зобов’язань, за яке він поручився.

Таким чином, УКБС вважає, що узагальнення судової практики розгляду спорів з кредитних відносин та надання судам чітких і однозначних рекомендаційних роз’яснень сприятиме вдосконаленню судової системи.

Ми вважаємо, що це допоможе судам виправити помилки, які призвели до  неоднозначної судової практики у зазначеній категорії справ і були виявлені судами  апеляційної та касаційної інстанцій.

Це поверне довіру клієнтів і дасть фінансово-кредитним установам можливість для активізації надання позик населенню для збільшення кредитних ресурсів національної банківської системи.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.