Українське ТБ. Вражає.

16 грудня 2011, 20:05
Власник сторінки
Журналіст
0
895
Українське ТБ. Вражає.

Українські шоу приголомшують своєю аморальністю.

   Щойно я вечеряла і мимоволі звернула увагу на шоу, яке дивився мій батько на невеличкому кухонному телевізорі. Передача називається "Пекельна кухня" (рос. - "Адская кухня"). Суть її, як я зрозуміла, полягає в тому, що 2 групи кулінарів-початківців повинні виконувати певні завдання, конкуруючи при цьому один з одним і вдосконалюючи професійні навички.

     Здивувало мене (тобто, чого я взагалі звернула увагу) велика кількість матюків, які, звісно, "заПІкували", але від того вони не ставали менш вульгарними. Так званий шеф-кухар, якийсь, вибачте, хач, постійно кричав на своїх підлеглих, принижував їх (наприклад, комусь із учасників, хто неправильно приготував страву, він "порадив":"Засунь ета сєбє в..."), відверто хєрив всіх, наче так написано у нього в сценарії (може, воно так і є?).

     І цей дурнуватий вигук: "Да,шеф!!!", який змушені постійно горлопанити учасники, чимось нагадав мені армію... Стало якось неприємно. До того ж, там 2 команди: чоловіча і жіноча. Може, в кулінарній справі й немає суттєвої різниці, але все одно - якийсь несправедливий гендерний розподіл.       Після кулінарного змагання, яке постійно «приправлялося» гострим слівцем, був, як прийнято десерт. Шеф-кухар призначив дівчину, яка повинна за декілька хвилин вирішити, хто з учасників повинен покинути шоу (такі правила). Звістка про це дуже засмутило молоду кулінарку, на яку і до цього було шкода дивитись, і вона заплакала. Чи варто говорити, що камера не забула зафіксувати цей факт.

   Вражена від побаченого, язгадала ще одне шоу - "Зважені та щасливі" (СТБ). Один час я його дивилася, а потім чомусь перестала. Суть в тому, що набрали вже не пам’ятаю скільки точно людей з надмірною вагою, так само, як у «Пекельній кухні», поділили їх на групи і вони повинні виконувати певні фізичні завдання, що начебто допоможе їм схуднути. Для багатьох людей різного віку «Зважені та щасливі» були, як вони самі говорили, шансом «побороти» свій недолік.

     Шоу було задумане з благими намірами (як в принципі і всі шоу), але там теж дуже багато жорстокості, як на мене. Людей змушують годинами їздити на велотренажерах, підніматися по багатоповерхівках, зрушувати вантажівки. І постійно цей показ поту, який ллється з бідних людей потоком, оголеного живота, показ людей з фізичними вадами в незручних для них ситуаціях (наприклад, у басейні). А серед них є й жінки. Навіть не уявляю, як вони переживають, що вся країна бачить їх у неприйнятному вигляді. Звісно, кожен знав, куди йшов, на що погоджувався. Але чи правильно це взагалі - з одного боку допомагають людині, а з іншої - роблять з неї посміховисько, шоу, аби рейтинг був високий.

     Одного разу, коли я дивилася постшоу цієї передачі, в студії були присутні учасниця проекту, яка вибула, і її молодий чоловік. Ведуча кокетливо запитала, чи довіряє жінка коханому, після чого на екрані з"явився  сюжет, в якому без 5 хвилин наречений колишньої учасниці сидить в кафе й цілується з іншою дівчиною. Звісно, жінка почала плакати, весь її мейкап "потік", вона була у відчаї... Аж тут коханий почав кричати: "Єта розигриш! Я тебя люблю! Ти вийдєш за мєня замуж?" Дуже смішний жарт... А якщо б жінка це не витримала і знепритомніла? Чи це все – лише майстерна гра заздалегідь написаного сценарію? Тільки сумніваюсь, що всі ті емоції бідолашної були награні...

   І на довершення пригадалося нове шоу каналу СТБ, яке ще в проекті, "Вагітна у 16" - це взагалі апофеоз аморальності. Тепер режисери шукають вагітних підлітків, аби вся країна бачила, як вони переживають свій стан. Не важко здогадатися, що обов’язково знайдуться дівчатка, які завагітніють тільки щоб потрапити "в телевізор". Та й взагалі, як можна з такого робити шоу? Як дівчині, так і її батькам повинно бути соромно виносити все це на загальний розсуд. Та й в 16 років дівчина сама ще дитина, яка подекуди ще не може відповідати за себе сама.  Пропонувати юним створінням фактично народжувати дитину на очах у всієї країни – аморально й підло.

   Зрозуміло, звичайні передачі, в яких нема "розпалу пристрастей" давно вже втратили свою актуальність, вони не такі цікаві для глядачів (це факт). Але здобувати популярність, принижуючи й виснажуючи людей, які, можливо, навіть не здогадуються, в якому світі їх виставляють на публіку…  Це вже занадто. А потім ми розмірковуємо про «європейськість» України, про те, як би вона виглядала серед інших країн світу.

   А що наша країна може показати, крім скопійованих з зарубіжного або російського телебачення програм? Це тільки у нас зйомки шоу можуть проходити в шикарному палаці в той час, коли деяким українцям не вистачає коштів навіть, щоб це шоу подивитися, щоб оплатити кабельне телебачення. Тільки у нас Мінздрав «дає добро» на завуальовану популяризацію ранньої вагітності замість того, щоб застерігати молодь від цього…

   Складається враження, що Україна – це велика Вєрка Сердючка, яка перед публікою виставляє себе на посміховисько, хоча насправді нормальний мужик. І кортить вже вийти з цього образу, та тільки воно якось, знаєте, затягує…



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.