УКБС:“Оприлюднення змін процентної ставки здешевить кредитні ресурси"

11 квітня 2012, 07:52
Власник сторінки
Экономист
0
360

УКБС знає як мінімізувати ризики банківських установ при застосуванні індексу UIRD

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” за участю представника Агентства “Thomson Reuters” провела засідання робочої групи УКБС щодо мінімізації ризиків банківських установ при застосуванні індексу UIRD у випадку розрахунку змінюваної процентної ставки.

Учасники обговорили питання відповідності індексу UIRD та зазначеного Агентства як незалежної установи, що розраховує індекси відповідно до вимог законодавства України. Зокрема, ст. 1056-1 Цивільного кодексу України, якою встановлено обов’язок  банків у кредитному договорі  встановлювати порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами  індексу.

З метою зменшення ризиків оспорювання недобросовісними позичальниками кредитних договорів із змінюваною процентною ставкою, розрахованою із застосуванням  UIRD, прийнято рішення звернутися до Національного банку України щодо підтвердження статусу “Thomson Reuters” та узгодити із цим Агентством питання щодо оприлюднення індексів у загальнодоступних регулярних друкованих засобах масової інформації.

Разом з тим експерти Асоціації вважають, що діюча редакція ст. 1056-1 ЦКУ потребує змін, оскільки створює додаткові підстави для визнання неправомірним підвищення плаваючих процентних ставок за кредитними договорами.

“УКБС вважає, що вирішення питань, які стосуються процедури опублікування індексу UIRD, статусу Агентства “Thomson Reuters” та адаптації вимог щодо індексів до реалій фінансово ринку України сприятимуть мінімізації ризиків банківських установ, – зазначила Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” УКБС Галина Оліфер. – Це дозволить не тільки прискорити створення цивілізованого ринку кредитування  (в т.ч. іпотечного), а й забезпечити умови для збільшення кредитних ресурсів банківського сегменту  для оздоровлення національної економіки”.   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.