УКБС: «НА ЧУЖІЙ ТЕРИТОРІЇ ТА БЕЗ ПОЯСНЕНЬ ПЕРЕВІРКИ НЕЗАКОННІ»

09 липня 2012, 14:14
Власник сторінки
Экономист
0
456

Банкіри пропонують перевіряти за списком

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» наголошує на необхідності закріпити податківців лише за їхньою територією, а також зобов’язати їх документально фіксувати відмову платників податків від перевірки. З відповідним зверненням УКБС звернувся до Кабінету міністрів України та Міністерства фінансів України.
Так, для уникнення випадків перевірок платника податків податківцями іншої адміністративно-територіальної одиниці Асоціація пропонує зазначити у Податковому кодексі України норму, яка зобов’язувала б податковий орган перевіряти виключно тих платників податків, що перебувають у нього на обліку. Адже через те, що закон не забороняє проводити перевірки поза межами закріпленої за ними території на платників податків підвищується концентрація податкових перевірок.
Крім того, УКБС пропонує зобов’язати податківців вручати платнику не тільки копію наказу про призначення перевірки, а ще й копію направлення на перевірку, яке є найбільш інформативною, оскільки вимоги щодо її оформлення зазначені в Податковому кодексі України. Тоді неналежне оформлення направлення стане законною підставою для недопущення податківців до перевірки.
Одночасно, Асоціація ініціює доповнення Податкового кодексу України нормою що зобов’язувала б документувати причини відмови платника від перевірки, приєднуючи ці пояснення до відповідного акту. Адже недопущення працівників податкових органів до перевірки є підставою для застосування адміністративного арешту згідно зі ст. 94 ПКУ.
Тому, фіксування обставин відмови від перевірки буде не однобічним (тільки податківцями), як це відбувається, а об’єктивним, за участі й самого платника, що, зокрема, є необхідною передумовою для належного розгляду судом питання законності відмови.
Зазначимо, на сьогодні УКБС веде активну роботу по вдосконаленню норм Податкового кодексу України на рівні профільного Комітету ВРУ, КМУ, міністерств та ДПСУ.
«Пропозиції Асоціації є актуальними для кожного суб’єкту господарювання, яких на обліку у Державній податковій службі України знаходиться більше 1,2 млн. осіб» - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. За її словами це не тільки захистить національні підприємства та підприємців, а й сприятиме покращенню позиції України у рейтингу Світового банку «Ведення бізнесу» за показником сплати податків.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.