УКБС-ВРУ: відповідальність забудовників не можна перекладати на банки

11 липня 2012, 08:11
Власник сторінки
Экономист
0
427

Банки проти зайвої відпвідальності

Законодавці прагнуть зобов’язати фінансові установи відповідати за будівництво житла. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» № 9338 знаходиться на розгляді Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики. Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» висунула свій протест зазначеним новаціям та наполягає, щоб забудовник і далі виконував свої зобов’язання та ніс відповідальність за виконувані ним роботи. 

Проект Закону пропонує зняти відповідальність за результати проекту житлового будівництва з забудовника та перекласти її на управителя фонду фінансування будівництва (ФФБ) – фінансову установу, яка здійснює управління майном, отриманим у довірчу власність. Втім, УКБС вважає, що сьогодні взаємовідносини між фінансовими установами, інвесторами та забудовниками успішно функціонують та не потребують кардинальних змін.

У зверненні до профільного Комітету Верховної Ради УКБС зазначає, що прийняття законопроекту призведе до збільшення ризиків, як інвесторів, так і банків.

Також, УКБС не погоджується з тим, що управитель ФФБ має визначати поточну ціну об’єкту будівництва, адже передбачити вартість об’єкту, що будується, фінустанові, через відсутність галузевих знань та досвіду, на відміну від забудовника, дуже складно. Разом з тим, враховуючи, що забудовник може неконтрольовано збільшувати вартість об’єкта будівництва, зміни законодавства призведуть до відмови довірителів (інвесторів) від фінансування об’єктів будівництва. Як наслідок, управителі будуть змушені повертати кошти, вже внесені довірителями та збільшувати оперативний резерв.

З урахуванням зазначених ризиків, Асоціація прогнозує зменшення кількості банків, які бажатимуть брати участь у фінансуванні житла, що в свою чергу зменшить обсяги будівництва, а значить суперечитиме й пріоритетам державної політики.

«Відповідальність за результат будівництва повинні нести самі забудовники, адже вони виконавці робіт. Покладання таких обов’язків на фінустанови, ускладнить їх функціонування, що призведе до зупинення діяльності фондів фінансування або до подорожчання житла для кінцевих споживачів – для населення» – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.