УКБС: НА «ГРОШІ» і ЗАСТАВУ ПДВ НАРАХОВУВАТИСЯ НЕ МОЖЕ!

22 серпня 2012, 09:39
Власник сторінки
Экономист
0
337

Концепція реформування податкової системи потребує широкого громадського обговорення, доопрацювання та зваженого підходу до впровадження запропонованих у концепції радикальних змін.

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зазначає, що концепція реформування податкової системи потребує широкого громадського обговорення, доопрацювання, та зваженого підходу до впровадження запропонованих у концепції радикальних змін системи оподаткування.

Зокрема, УКБС вважає необґрунтованою новацію концепції щодо оподаткування ПДВ операцій фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане фізичними особами, а також приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, у заставу (іпотеку), та на яке було звернено стягнення.

Експерти УКБС пояснюють, що реалізація банком заставного майна у випадку настання неплатоспроможності позичальника є способом відшкодування втрат за кредитними операціями (фактично – поверненням суми кредиту за рахунок  реалізації заставного майна).

При цьому, якщо банк звернув стягнення на предмет застави шляхом його продажу, не набуваючи права власності на таке майно, то операція продажу майна осіб, які не є платниками ПДВ, звільняється від обкладення вказаним податком на підставі пункту 197.12 статті 197 Податкового кодексу України. І це цілком обґрунтовано, адже в цьому випадку банки не отримують права власності на майно і не створюють додаткової вартості.

Водночас, реалізація запропонованого у концепції нововведення призведе не лише до збільшення обсягу проблемної заборгованості в кредитних портфелях банків (за даними НБУ на 01.08.2012 становила 75,9 млрд. грн. або 9,2% кредитного портфелю банків), а й до збільшення фінансового навантаження на позичальників, які стали неплатоспроможними. Оскільки вартості заставного майна, зменшеної на суму ПДВ, може бути недостатньо для повного погашення ними кредитної заборгованості.

Також експерти УКБС зазначають і про необґрунтованість закладеної до концепції ідеї оподаткування операцій банків з продажу або придбання зобов’язань за депозитами.

Адже відповідно до норм діючого Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування є операції з постачання товарів, робіт, послуг. При цьому, операції з продажу або придбання зобов’язань за депозитами не належать ні до товарів, ні до послуг, ні до робіт, а є ідентичними до операцій факторингу, або передачі прав вимог, торгівлі за грошові кошти борговими зобов’язаннями, якщо об’єктом боргу є валютні цінності. Тобто, такі операції в жодному випадку не можуть підлягати оподаткуванню, оскільки на «гроші» ПДВ не нараховується.

З огляду на ці та інші недосконалості, УКБС вважає, що запропонована концепція реформування податкової системи України потребує доопрацювання.

Недоцільно впроваджувати вищезазначені зміни до Податкового кодексу, - вважають в УКБС. – На сьогодні необхідність сплати ПДВ кредитором тільки поглиблює його збитки, спричинені невиконанням боржником взятих на себе обов’язків, адже через податок кредитор втрачає 20% вартості заставного майна. У цій ситуації необхідність мінімізації збитків призводить до суттєвого подорожчання вартості кредитів, що робить їх менш доступними для суб’єктів господарювання, а отже шкодить розвитку економіки України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.