НБУ ВРАХУВАВ ПРОПОЗИЦІЇ УКБС ЩОДО ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ СТАБКРЕДИТІВ

05 вересня 2012, 16:17
Власник сторінки
Экономист
0
285

При рівному та прозорому доступі банків до кредитів НБУ це дозволить не лише підтримати ліквідність банківської системи, а забезпечить підприємців доступними кредитними ресурсами.

Так, НБУ схвалив зміни до «Положення про надання Національним банком України стабілізаційних кредитів банкам України» (постанова НБУ № 321 від 27.07.2012 р.). На необхідності лібералізації механізму підтримки ліквідності банків УКБС наполягав ще влітку 2010 року, коли регулятор на тлі посткризової стабілізації значно обмежив можливості банків щодо отримання стабілізаційних кредитів (http://www.kbs.org.ua/index.php?get=19&law_id=3243).

Реалізація пропозицій УКБС створить умови для розробки та реалізації банками програм власного фінансового оздоровлення у випадку виникнення проблем з ліквідністю. Так, передбачено збільшення мінімального терміну надання стабілізаційного кредиту у 8 (!) разів  (з 90 днів до 2 років) та одночасно збільшено у 4 (!) рази загальний термін користування стабкредитом з урахуванням всіх пролонгацій (з 450 днів до 5 років).  

Крім того, зменшаться витрати банків при обслуговуванні позики внаслідок зміни методики визначення розміру процентної ставки за стабілізаційним кредитом та виключення її прив’язки до середньозваженої ставки міжбанківського кредитування (ставки КІАСR) при пролонгації позики. Цьому сприятиме зниження  вартості стабкредитів на 1% - до рівня облікової ставки плюс 2% (тобто до 9,5%) та усунення ризиків суттєвих розривів між величиною ставки КІАСR та обліковою ставкою, що створює умови для фінансування доступними кредитними ресурсами вітчизняних товаровиробників.

Позитивним є також впровадження пропозицій експертів УКБС щодо зміни механізму пролонгації стабкредитів та визначення чітких і зрозумілих умов їх надання банкам. Зокрема, у новій редакції Положення виключено норму про необхідність погашення банком не менше 20% заборгованості за кредитом НБУ у разі його пролонгації. Раніше УКБС акцентував увагу на необґрунтованості зазначеної норми, оскільки звернення банку за подовженням терміну кредитування свідчило про відсутність у нього достатнього рівня ліквідності, що суттєво ускладнювало механізм пролонгації отриманих від НБУ позик в умовах дефіциту ліквідних коштів.

В УКБС сподіваються, що лібералізація НБУ видачі стабкредитів зробить їх доступними для  всіх банків, що потребують рефінансування, незалежно від форми власності та обсягів купівлі державних облігацій для фінансування дефіциту держбюджету. Лише у такому випадку буде створено умови для фінансування всіх галузей економіки доступними довгостроковими кредитними ресурсами, що позитивно позначиться на динаміці економічного та соціального  розвитку країни та відповідатиме цілям, проголошеним Президентом України у Програмі економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.