УКБС ЗАУВАЖУЄ ЩОДО ПРОЕКТУ РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ

06 вересня 2012, 15:27
Власник сторінки
Экономист
0
335

УКБС - Мінфіну: Держбюджет не повинен наповнюватися за рахунок неплатоспроможних позичальників

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила Міністерству фінансів України, що проект реформування податкової системи, розроблений міністерством спільно з Державною податковою службою, містить норми, які можуть призвести до необґрунтованого посилення податкового тиску на бізнес та населення, прискорити процес девальвації гривні та спричинити зростання тіньової економіки, обсяг якої (за даними Мінекономрозвитку) за підсумками І кварталу 2012 року склав 34% ВВП і продовжує зростати. 

На думку УКБС, вказані негативні для функціонування економіки та розвитку бізнесу наслідки можуть виникнути у випадку реалізації таких реформаторських новацій фіскальних органів, як ­­­введення оподаткування ПДВ операцій фінансових установ із заставним майном та операцій з продажу або придбання зобов’язань за депозитами, запровадження 3% внесків до Пенсійного фонду з операцій купівлі безготівкової іноземної валюти та ін.

УКБС зазначає, що реалізація банком заставного майна у випадку настання неплатоспроможності позичальника, є законним способом покриття збитків від кредитних операцій. При чому, при зверненні стягнення на майно боржників, які не є платниками ПДВ, банки не отримують прибутку і не створюють доданої вартості.

Прийняття змін, перш за все, збільшить фінансове навантаження на неплатоспроможних позичальників, оскільки вартості переданного ними в заставу майна, зменшеної на суму ПДВ, може бути недостатньо для повного погашення їх кредитної заборгованості. Крім того, такий порядок фактично означає подвійне оподаткування боржника податком на додану вартість – спочатку при купівлі прокредитованого майна, а потім при продажу цього майна як заставного в рахунок погашення боргу.

Ініційовані податковою зміни поглиблять і збитки банківської системи, спричинені невиконанням боржниками взятих на себе зобов’язань. Так, обсяг проблемної заборгованості в кредитних портфелях банків за даними НБУ на 01.08.2012  становить 75,9 млрд. грн. або 9,2% кредитного портфелю.

Також УКБС зазначає про невиправданість введення 3% пенсійного збору з операцій купівлі безготівкової інвалюти. Це не лише є відхиленням від світової практики, а й не вирішить проблему дефіциту Пенсійного фонду, який у 2012 році збільшений Кабміном на 57% - з 9 млрд. 705,03 тис. грн. до 15 млрд. 323,9 тис. грн.

На думку експертів УКБС, збільшувати обсяг надходжень до ПФУ необхідно шляхом впровадження інших державних механізмів впливу, які реально сприятимуть збільшенню доходної бази фонду - розвиток підприємництва, розширення виробничої бази підприємств, збільшення робочих місць та бази для нарахування пенсійних внесків.   

    «Оціюючи новації проекту податкової реформи, УКБС вважає неприйнятним і антисоціальним наповнення бюджету за рахунок неплатоспроможних позичальників, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Збільшення податкового тягаря не вирішить проблем дефіциту бюджету та пенсійного фонду, а лише посилить соціальну напругу в суспільстві, унеможливить досягнення сталих темпів економічного розвитку та уповільнить пост-кризове відновлення економіки».

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.