УКБС: „НБУ МАЄ ВІДМОВИТИСЬ ВІД ПЕРЕВІРКИ МИТНИХ ДЕКЛАРАЦІЙ”

10 вересня 2012, 07:40
Власник сторінки
Экономист
0
261

УКБС звернув увагу регулятора на неузгодженість окремих нормативних актів НБУ

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернула увагу регулятора на неузгодженість окремих нормативних актів Національного банку України, що створює штучні ускладнення у діяльності банківських установ та їх клієнтів при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Так, постановою НБУ від 19.07.12р. № 308 внесено зміни до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою (затвердженого постановою НБУ від 10.08.2005р. № 281, далі – постанова № 281), що спрямовані на спрощення процедури купівлі, обміну іноземної валюти за поточними торговельними операціями на підставі інформації з електронних реєстрів митних декларацій без подання до уповноваженого банку митних декларацій на паперових носіях.

Разом з тим, відповідно до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями (затвердженої постановою  НБУ від 24.03.1999 р. № 136, далі – постанова № 136), одним із документів, що використовується банком для здійснення контролю за експортними, імпортними операціями клієнтів, є вантажна митна декларація, яка підлягає збереженню у справі клієнта протягом нормативно визначеного строку (згідно до «Переліку документів, що утворюються в діяльності НБУ та банків України, із зазначенням строків зберігання», затвердженого постановою НБУ від 08.12.2004 р. № 601).

«НБУ має відмовитись від перевірки митних декларацій та узгодити вимоги різних своїх нормативних актів (зокрема, постанов   № 281 та 136).   Це зменшить кількість документів, які подаються клієнтами до уповноваженого банку, та дозволить повноцінно запровадити систему електронного декларування товарів, зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.Крім того буде  спрощено умови здійснення підприємцями зовнішньоекономічної діяльності та покращено позиції національної економіки у міжнародному рейтингу сприятливості ведення бізнесу, де за останніми оцінками Україна втратила три позиції та посіла 152 місце серед 183 країн».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.