УКБС ДОМІГСЯ МІНІМІЗАЦІЇ ВТРАТИ СУДОВИХ ДОКУМЕНТІВ

13 вересня 2012, 14:59
Власник сторінки
Экономист
0
259

За ініціативи УКБС Державна судова адміністрація впроваджує проект з розвитку електронного судочинства

Державна судова адміністрація України (ДСАУ) розпочала реалізацію ініційованого за участі Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) пілотного проекту щодо розвитку електронного судочинства. Налагодження електронного обміну документами між учасниками судового процесу і судовою системою підвищить ефективність правосуддя та покращить доступ до нього фізичних і юридичних осіб.

Реалізація зазначеного проекту (згідно до наказу ДСАУ від 07.09.2012 р. №105) розпочинається з 15 жовтня 2012 р. у Святошинському районному суді         м. Києва та апеляційному суді Дніпропетровської обл. На наступному етапі - з 26 листопада 2012 р. до учасників проекту приєднаються господарський суд Вінницької області, Севастопольський апеляційний господарський суд, Харківський окружний адміністративний суд та Харківський адміністративний апеляційний суд.

Для реалізації пілотного проекту наказом ДСАУ затверджено «Тимчасовий регламент обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу», яким визначено порядок подання документів в електронному вигляді до суду, процедуру їх отримання та надсилання судом.

Крім  цього, Тимчасовим регламентом передбачено створення відповідного програмного комплексу для забезпечення роботи Системи обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (Користувачами) – зареєстрованими у Системі юридичними та фізичними особами, що матимуть всі необхідні інструменти для роботи у віртуальному персональному кабінеті.

         УКБС зазначає, що старт даного проекту дозволить підвищити як ефективність національного правосуддя, так і якість виконання судових рішень. Надання державним виконавцям та сторонам виконавчого провадження можливості надсилання та отримання документів в електронному вигляді значно знизить витрати часу, що зробить використання матеріальних та людських ресурсів більш раціональним. Адже, за даними Судової влади України, у 2011 р. на одного суддю місцевого загального суду у середньому на місяць надходило близько 140 справ (на 15,3 % більше порівняно з аналогічним показником 2010 р.), що вимагає високої оперативності для своєчасного їх розгляду.

         Крім того, факт приєднання до проекту Державної виконавчої служби  забезпечить відкритість процесу організації виконання рішень судів, оперативність обміну інформацією між державними виконавцями та сторонами виконавчого провадження, покращить поінформованість сторін про хід примусового стягнення боргів (у т.ч. відкриття виконавчих проваджень, їх територіальну підвідомчість, оцінку майна боржника, оголошення торгів, тощо).

         «Перехід існуючих судових сервісів на новий рівень технологічного забезпечення дозволить зменшити ризики втрати або несвоєчасного надходження документів, - зазначають в  Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз». - Це суттєво підвищить ефективність та оперативність виконання судових рішень, що наблизить національне судочинство до міжнародних стандартів».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.