«УКБС: ВРУ ЗАБОРОНИЛА ДПСУ СТЯГУВАТИ ПОДАТКИ ЗІ ЗБИТКІВ ПО ЦІННИМ ПАПЕРАМ»

19 вересня 2012, 09:55
Власник сторінки
Экономист
0
440

Парламентський Комітет підтримав позицію бізнесу щодо проблеми відображення від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами

Верховна Рада України підтримала позицію Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» та інших учасників ринку щодо незаконності листа-вказівки Державної податкової служби України, який обмежує право платників податків на формування в повному обсязі витрат від проведення операцій з цінними паперами.

У зв’язку зі зверненням Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) та інших учасників ринку до Верховної Ради України щодо проблеми відображення від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами, парламентський Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики підтримав позицію бізнесу та звернувся до Державної податкової служби України щодо відкликання листа № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках», який суперечить чинному законодавству України.

УКБС нагадує, що вказаним листом ДПСУ необґрунтовано обмежує права платників податків на формування в повному обсязі витратної частини від проведення операцій з цінними паперами. Адже податкова наполягає, що у декларації з податку на прибуток, починаючи зі звітного періоду І півріччя 2012 року, у платників з доходом за 2011 рік 1 мільйон гривень та більше, враховується лише 25% суми від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами. 

Профільний Комітет ВРУ зазначив, що роз’яснення ДПСУ не відповідає нормам Податкового кодексу України, зокрема пункту 153.8 статті 153 Кодексу.

У змінах до Податкового кодексу, прийнятих Законом України від 25.05.2012 № 4834, запроваджено особливий порядок застосування статті 150 Кодексу в період 2012-2015 років, який передбачає обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування, отриманого станом на 1 січня 2012 року, що враховується у витратах, при визначенні податкових зобов’язань платника податку у наступних звітних податкових періодах.

Обмеження розміру від’ємного значення об’єкта оподаткування в наступних звітних періодах при застосуванні статті 150 Кодексу не передбачалось Законом № 4834 при застосуванні пункту 153.8 статті 153 Кодексу для визначення прибутку від операцій з цінними паперами і ніяким чином не обмежувало право платника податку враховувати повну суму від’ємного показника фінансових результатів від операцій з цінними паперами в наступних податкових періодах, оскільки це різні за економічним змістом і значенням показники при визначенні податкових зобов’язань.

УКБС зауважує, що спотворення ДПСУ правил обліку операцій з цінними паперами в податковому обліку, штовхає ринок до ліквідації портфелю цінних паперів і повної відмови у подальшому від довгострокових портфельних інвестицій. Це заблокує розвиток фондового ринку і фінансової системи країни.

«Помилково ототожнюючи такі поняття, як «від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток» і «від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами», ДПСУ, по суті, забороняє відносити на валові витрати збитки від операцій з цінними паперами, а фактично – стягує податок на збитки, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – При цьому, від’ємний фінансовий результат операцій з цінними паперами не впливає на загальний оподатковуваний дохід від основної діяльності, адже показує витрати на придбання цінних паперів (не проданих на даний час), що були понесені в минулих податкових періодах. Він виникає внаслідок особливого порядку визнання витрат на придбання цінних паперів, які враховуються у відокремленому обліку, та не переноситься до Декларації з податку на прибуток, і, відповідно, не може вплинути на від’ємне значення об’єкта оподаткування, яке є результатом збиткової діяльності платника податку».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.