УКБС ПРОНУЄ НБУ ПОКРАЩИТИ СТАН НЕБЛАГОНАДІЙНИХ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ

20 вересня 2012, 07:11
Власник сторінки
Экономист
0
351

УКБС пропонує внести зміни до постанови НБУ від 25.01.2012 р. № 23

З метою спрощення банками процесу реструктуризації заборгованості фізичних осіб Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Національного банку України щодо внесення змін до «Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями» (затвердженого постановою НБУ № 23 від 25.01.2012, далі – Положення).

Для уникнення зайвих ускладнень при реструктуризації банками споживчих кредитів та збереження соціальної стабільності УКБС запропонував скасувати норму Положення про заборону банкам відносити до групи несуттєвих (тобто кредитів фізичним особам обсягом до 50 тис. грн.) ті фінансові активи, які виникають внаслідок заміни одного активу на інший.

УКБС звернув увагу регулятора на необґрунтованості віднесення несуттєвих активів (по суті споживчих кредитів) до групи суттєвих після реструктуризації, оскільки в результаті її проведення розмір кредиту істотно не змінюється.

УКБС наголошує, що збереження зазначеної норми Положення змушує банки відносити споживчі кредити після реструктуризації (рефінансування) до групи суттєвих, що значно ускладнює для фізичних осіб можливості обслуговування позики у разі виникнення проблемної заборгованості.

Адже включення проблемного активу внаслідок реструктуризації до іншої групи означає для банку здійснення його оцінки не на портфельній (за термінами), а на індивідуальній основі, що вимагає постійного моніторингу фінансового стану позичальника (отримання інформації про доходи, тощо).

Такі вимоги роблять процедуру реструктуризації банками проблемної заборгованості фізично неможливою, враховуючи, що споживче кредитування носить масовий характер (кумулятивний річний обсяг споживчого кредитування складає близько 80 млрд. грн.) та охоплює позичальників, які проживають в різних регіонах України.

 «Слід врахувати, що частка проблемної заборгованості фізичних осіб у загальному обсязі проблемних позик складає близько 30% (22 млрд. грн. станом на 01.08.2012 р.).– зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому створення нормативних перешкод при проведенні банками процедури реструктуризації погіршує і без того складне становище громадян, які мають проблемну заборгованість за споживчими кредитами, що створить соціальну напругу в країні».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.