«УКБС: ДЕРЖБЮДЖЕТ НЕ НАПОВНЮЮТЬ ЦІНОЮ ЗНИЩЕННЯ БІЗНЕСУ»

01 жовтня 2012, 07:24
Власник сторінки
Экономист
0
271

Представники банківської спільноти виступають проти нових податкових ініціатив

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», за результатом аналізу  податкових ініціатив, що розглядаються в Кабінеті Міністрів України, вважає, що запропоноване наповнення Держбюджету шляхом суттєвого посилення фіскального тиску та розширення прав податкових органів загрожує розвитку підприємництва в Україні. Окремі нововведення, запропоновані у проекті Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків та зборів», створюють широке підґрунтя для зловживань  та знищення будь-якого бізнесу.

Зокрема, вказані зміни передбачають посилення фіскального тиску на платників податків через реанімацію безакцептного списання коштів. Передбачається надання керівнику органу державної податкової служби права самостійно приймати рішення про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та про погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, без звернення до суду.

Також законопроектом пропонується надати право податковим органам та державним виконавцям без рішення суду, лише за власною постановою чи рішенням, вимагати від банків негайного і безумовного списання коштів, які знаходяться на банківських рахунках юридичних чи фізичних осіб.

УКБС зауважує, що це неприпустима процедура погашення заборгованості, оскільки рішення про списання коштів приймається керівником відповідного державного органу одноосібно, що створює підґрунтя для виникнення корупційних чинників та може призвести як до зловживань, так і до повної зупинки діяльності будь-якого підприємства. Нагадуємо, що така процедура раніше вже була оскаржена УКБС та скасована судом.

Крім того, іншим важелем тиску на бізнес з боку податкової є запропоноване у проекті право податкових органів визначати суми податкових та грошових зобов’язань платників податків виходячи з реально вчинених ними правочинів та їх економічної суті.             А також право застосовувати дискримінаційні штрафи (100% податку) за несвоєчасну сплату податку по операціях з цінними паперами порівняно із розміром штрафу за іншими грошовими зобов’язаннями (10% та 20% залежно від терміну прострочення платежу) тощо.

УКБС нагадує, що податкова досі не відкликала свій незаконний лист від 09.08.2012           № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012 «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках», який необґрунтовано обмежує права платників податків на формування в повному обсязі витратної частини від проведення операцій з цінними паперами. А також використовується підпорядкованими податковими органами як вказівка при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень у процесі апеляційних узгоджень для незаконного донарахування податкових зобов’язань і накладення мільйонних штрафних санкцій на платників податків.

В умовах прискорення падіння економічного розвитку, посилення фіскального тиску, непродумана зміна порядку розрахунку та сплати окремих податків, замість очікування наповнення бюджету призведе до вимивання оборотних коштів суб’єктів господарювання, падіння обсягів виробництва та зменшення податкової бази і розмірів податків, що сплачуються до бюджету, - зауважують в  Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз". Збільшення податкового тягаря не вирішить проблем дефіциту бюджету, водночас, часті зміни у законодавчому регулюванні питань оподаткування є чинником, що суттєво погіршує міжнародний імідж України, про що свідчать останні результати загальновизнаних світових індексів. Зокрема, у глобальному рейтингу «простоти ведення бізнесу» (Doing business 2012) Україна займає майже останнє місце (181 зі 183) за показником «Сплата податків», що оцінює ефективність податкової системи. Також в рамках глобального рейтингу економічної конкурентоспроможності Україна по ефективності роботи податкової служби займає 139 місце зі 144 країн світу. І цей показник є стабільно низьким впродовж останніх років.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.