УКБС ДОМІГСЯ СПРОЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ

09 жовтня 2012, 06:58
Власник сторінки
Экономист
0
229

Національний банк прислухався до пропозицій банківського співтовариства щодо оформлення операцій ЗЕД

Національний банк України врахував пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо спрощення зовнішньоекономічних операцій (в частині форми представлення банкам вантажних митних декларацій) та усунув неузгоджені вимоги окремих нормативних актів.

Так, прийнято Зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями (постанова НБУ від 31.08.2012 № 364), згідно з якими банк зможе знімати з контролю експортно-імпортні операції резидентів на підставі відповідної інформації в реєстрах митних декларацій незалежно від способу їх оформлення - на паперовому носії чи у формі електронних документів, про що регулятор повідомив УКБС.

Отже, із набуттям чинності зазначених змін НБУ скасовується вимога щодо необхідності збереження банками у справах клієнтів копій документів у паперовому вигляді (у тому числі, копій вантажних митних декларацій) протягом визначеного строку.

Таким чином, норми Інструкції, приведуться у відповідність до запроваджених раніше (постанова НБУ від 19.07.12р. № 308) змін до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, якими спрощувалась купівля (обмін) іноземної валюти за поточними торговельними операціями на підставі інформації з електронних реєстрів митних декларацій без подання до уповноваженого банку митних декларацій на паперових носіях.

«Врахування пропозицій УКБС щодо узгодження вимог різних нормативних актів НБУ суттєво зменшить паперовий документообіг між банками та їх клієнтами, що дозволить заощадити їх ресурси та підвищити продуктивність економічної діяльності,зауважують в Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.  – Адже, враховуючи обсяги зовнішньоторговельних операцій в Україні (153 млрд. дол. за 2011р., що становить близько 93 % ВВП) та кількість суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності, це суттєво спростить їх обслуговування банками та одночасно покращить умови ведення бізнесу в національній економіці». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.