УКБС: РЕКЛАМА НЕ ПОВИННА ПЕРЕТВОРЮВАТИСЬ У КРЕДИТНИЙ ДОГОВІР

11 жовтня 2012, 09:55
Власник сторінки
Экономист
0
185

Профільні комітети ГР при АМКУ підтримали пропозиції УКБС щодо недоцільності законодавчих змін у сфері реклами фінансових послуг

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вказала на неможливість розміщення всієї інформації щодо умов кредитування у рекламі фінансових послуг, як це передбачається  проектом Закону «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу».

Зокрема, представники УКБС переконали Громадську раду при АМКУ  у необхідності виключення із законопроекту норми щодо обов’язковості зазначення в рекламі послуг, пов’язаних з наданням позик, усіх умов, що визначають її фактичну вартість для позичальника. Це дозволить уникнути зайвих ускладнень процесу кредитування в Україні.

В УКБС наголошують, що зазначену вимогу майже неможливо виконати на практиці, оскільки навряд чи в якій рекламі можна відтворити весь обсяг інформації, що вимагає законопроект. Крім того, умови кредитування є індивідуальними для кожного клієнта і залежать від конкретних умов кредиту, обраних клієнтом (наприклад, розмір початкового внеску, термін кредитування тощо), тому їх не можна заздалегідь зазначити в рекламі.

Також експерти УКБС зазначають, що на вартість позики впливає і вартість супутніх до процесу кредитування послуг, що надаються третіми особами (страховими компаніями, оцінювачами, нотаріусами тощо), а не безпосередньо кредитодавцями. При цьому, платежі споживача за послуги третіх осіб законодавчо не визначені, а встановлюються за домовленістю сторін, тому кредитодавці позбавлені фактичної можливості вказувати їх конкретний розмір. Це додатково підтверджує недієвість вказаної норми законопроекту на практиці, що створить штучні перешкоди для подальшого розвитку процесу кредитування в Україні.    

«Слід врахувати, що обсяг кредитів у національній валюті збільшився протягом 2011 р. на 21 % - до 479 млрд. грн. (або 36% ВВП) одночасно із зниженням на 14 % вартості таких позик (з 13,4 %  до 11,6 % на кінець 2011 р.), зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Для збереження зазначених позитивних тенденцій, які забезпечують поступальний розвиток всієї економіки України, вкрай необхідно врахування Громадською радою при АМКУ наших пропозицій, що дозволить не перетворювати рекламу на кредитний договір».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.