УКБС: «УДОСКОНАЛЕННЯ» БУХОБЛІКУ ДОДАСТЬ ПРОБЛЕМ БАНКАМ»

12 жовтня 2012, 08:29
Власник сторінки
Экономист
0
251

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" направила зауваження до проектів нормативно-правових актів НБУ у сфері бухгалтерського обліку банків України

З метою уникнення зайвих ускладнень у роботі комерційних банків при проходженні перевірок регулятором та податковими органами Асоціація «Український Кредитно-Банкiвський Союз» звернулася до НБУ із зауваженнями та пропозиціями до проектів нормативно-правових актів у сфері бухобліку. Це відповідатиме міжнародним стандартам фінзвітності та бухобліку (МСФЗ та МСБО).

Зокрема, за наслідками опрацювання розробленого НБУ проекту «Інструкції з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами та іншими фінансовими інвестиціями в банках України» експерти УКБС запропонували конкретизувати норми, що торкаються введення методу купівлі/продажу фінансових активів з використанням дати операції; передбачити бухоблік купівлі/продажу цінних паперів емітентів-нерезидентів України; удосконалити процедуру визначення справедливої вартості боргових цінних паперів, що не обертаються на організованому ринку та ін.

Крім цього, УКБС запропонував НБУ допрацювати проекти змін до «Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України» та  Інструкції про його застосування з урахуванням МСФЗ та МСБО. Зокрема, експерти УКБС зауважили, що зазначені документи не містять рахунків для відображення переоцінки цінних паперів у портфелі на продаж, що призведе до проблем при складанні банками звітності відповідно до вимог МСФЗ. Адже згідно до вимог МСФЗ існує окрема категорія цінних паперів на продаж, які обліковуються за справедливою вартістю з відображенням їх переоцінки через прибутки/збитки.

«Врахування Нацбанком зазначених пропозицій УКБС при доопрацюванні вказаних проектів дозволить усунути численні ускладнення у роботі банківських установ внаслідок неоднозначного трактування нормативних вимог щодо бухобліку банківських  операцій з цінними паперами, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це забезпечить належну прозорість фінансової звітності банків України, що відповідатиме міжнародним стандартам».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.