УЧАСНИКИ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ОБ'ЄДНАЛИСЯ ПРОТИ ДІЙ ДПСУ

15 жовтня 2012, 06:42
Власник сторінки
Экономист
0
284

У п"ятницю, 12 жовтня 2012 р., відбувся спільний прес-брифінг УАІБ, УКБС, ЛСОУ та ПАРД

Керівники ряду об’єднань учасників вітчизняного фінансового ринку - Української асоціації інвестиційного бізнесу, Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз», Ліги страхових організацій України та Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв, провели спільний прес-брифінг щодо недопущення введення Державною податковою службою нових правових норм та довільного тлумачення положень Податкового кодексу України.
Як відзначив Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко, якщо завданням податкової служби є максимально швидке наповнення державного бюджету, то це може стати дією одноразовою, оскільки несе в собі загрозу реального паралічу всіх секторів фінансового ринку, які працюють з цінними паперами. Ми не може і не маємо права мовчати, коли необдумане введення нових податкових норм та довільне тлумачення Податкового кодексу з боку ДПСУ фактично веде до знищення фінансового ринку України.
Якщо ДПСУ не перегляне свою позицію щодо врахування від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами при визначенні податкового зобов’язання з податку на прибуток, а новації, запропоновані нею, будуть закріплені на рівні законодавства, з ринку підуть як іноземні, так і вітчизняні інвестори. Протягом двох останніх місяців ми намагалися донести свою позицію до ДПСУ, щоб зупинити механізм, запущений виданим нею листом, який суперечить Податковому Кодексу України. На жаль, до цього часу позиція жодного з учасників фінансового ринку податківцями не була почута.
Враховуючи це, УАІБ, УКБС, ЛСОУ, ПАРД об’єдналися і направили листи Президентові України, Кабінету міністрів, Голові Верховної Ради, представникам усіх політичних фракцій парламенту, Голові Національного банку, НКЦПФР, НКРРФР з проханням вплинути на дії Державної податкової служби України та забезпечити посилений контроль за опрацюванням та прийняттям парламентом законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» (реєстраційний №11285 від 02.10.2012р.) для захисту державних та суспільних інтересів.
А. Рибальченко також повідомив, що позицію про необхідність відкликання листа ДПСУ «Про відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами у 2012-2015 роках» підтримали Громадські ради при Міністерстві фінансів та Державній податковій службі.
За словами Генерального директора УКБС Галини Оліфер, зазначений лист Податкової служби не має юридичної сили. Комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики визнав роз’яснення, викладене у ньому таким, що не відповідає нормам Податкового кодексу, та запропонував ДПСУ переглянути свою позицію щодо відображення від’ємного фінансового результату операцій з цінними паперами. НКЦПФР також звернулася до Податкової служби щодо відкликання цього листа, оскільки він негативно вплине на розвиток фондового ринку та інвестиційного середовища в Україні.
Г.Оліфер також наголосила, що ДПСУ вже почала застосовувати санкції до підприємств, які не виконують вимоги, передбачені у листі. Це призвело до того, що банки, насамперед, установи з іноземним капіталом, перестали працювати з цінними паперами до врегулювання цього питання. Відбувається зменшення обсягів торгів і на фондовому ринку. У разі поглиблення такої ситуації можуть виникнути значні проблеми із введенням другого рівня пенсійної системи.
Необхідно сформувати комплексну державну позицію з цього питання і зробити розрахунки, щоб зрозуміти, принесуть дії податкової служби більше користі чи непоправної шкоди, зазначила Г.Оліфер.
Президент ЛСОУ Наталія Гудима зауважила, що лист Податкової служби викликав велику стурбованість і учасників страхового ринку, значна частина активів яких розміщена у цінних паперах. Особливо занепокоєні великі страхові компанії з іноземним капіталом, які займаються страхуванням життя. Сьогоднішня ситуація – це непередбачуваний ризик для учасників ринку. Вона підриває довіру до вітчизняного фінансового сектору як з боку нерезидентів, так і з боку клієнтів страхових компаній. Фактично сьогодні норми Податкового кодексу підміняються листами Податкової служби, підкреслила Н.Гудима.
Як зазначив Президент ПАРД Олексій Кий, реєстраторів та депозитаріїв непокоїть зміна правил гри на ринку «заднім числом». Це є прямим порушенням конституційних норм та перевищенням повноважень державного органу. Адже будь-яке регулювання має здійснюватись в рамках чинного законодавства, наголосив О.Кий.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.