«УКБС: РАДА ЗНАЙШЛА ВИХІД ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ «ДОВГОБУДІВ»

18 жовтня 2012, 07:15
Власник сторінки
Экономист
0
212

Представники УКБС взяли участь у засіданні Громадської ради при Мін'юсті, яке вібдулося цього тижня

За участю представників Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз»  відбулось засідання Громадської ради при Міністерстві юстиції України, на якому надано оцінку низці актуальних питань правової сфери. Серед них – проблеми залучення фінансування будівництва та випуску цінних паперів інститутів спільного інвестування для залучення коштів, проблеми регулювання податкових зобов’язань у зв’язку з укладенням договорів купівлі-продажу цінних паперів в електронній формі та інші.

Зокрема, в ході засідання, членами Комісії з питань регулювання фінансових правовідносин Громадської ради (даліфінансова комісія ГР) зазначено про складну ситуацію на ринку будівництва, яка склалася через суттєве порушення забудовниками, які залучають кошти інвесторів, термінів будівництва обєктів. А також внаслідок втрати значною кількістю інвесторів коштів, вкладених в будівництво, і, як наслідок, зниження довіри до забудовників і припинення інвестування у будівництво «прострочених» об’єктів нерухомості.

Запропоновано шлях вирішення проблем існуючих недобудов (куди вкладені кошти інвесторів) - обєднатися постраждалим інвесторам будівництва у спілку для отримання в судовому порядку права на самостійну добудову їх обєкту шляхом передачі такій спілці прав забудовника. Цей шлях вже апробований на практиці і показав свою ефективність.

Обмін позитивним досвідом вирішення існуючих проблем інвесторів у будівництво житлових обєктів сприятиме зменшенню дисбалансу прав забудовника та інвесторів, а також надасть громадянам можливість уже сьогодні, коли проблема з будівництвом обєкту існує, використати ефективний інструмент захисту своїх інтересів, - зазначають в  Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз». – Це надзвичайно важливо, враховуючи дані моніторингу обєктів житлового будівництва в регіонах України, по яких порушено терміни введення в експлуатацію. Всього таких об’єктів (за даними Мінрегіонрозвитку на вересень 2012 р.) – 656, з цих об’єктів 208 (або 32%) визначені як проблемні. Найбільша кількість проблемних об’єкті у місті Києві – 51, Київській області –25, Одеській області -25.

Членами фінансової комісії ГР також розглянуто про поширення практики неправомірного застосування податковими органами штрафних санкцій до суб’єктів господарювання у зв’язку з укладенням такими суб’єктами на біржах договорів купівлі-продажу цінних паперів в електронній формі. Зауважено, що податкові органи подають позови про визнання таких договорів недійсними на підставі недодержання суб’єктами господарювання письмової форми правочинів. При цьому, в якості аргументів податківці приводять відсутність письмових підтверджень проведення розрахунків з цінними паперами.

Як наслідок, складаються акти із висновками про заниження суб’єктами господарювання валового доходу на суму прибутку від операцій з цінними паперами (завищення валових витрат на суму витрат за операціями з цінними паперами).

Передумови виникнення проблеми фінансова комісія ГР вбачає у тому, що згідно ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. В свою чергу, згідно із ст. 1 вказаного Закону первинний документ - документ, в т.ч. належним чином оформлена паперова копія (візуальна форма) оригіналу електронного документа, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Для врегулювання проблеми ГР розглянуто запропонований проект змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про бухгалтерських облік та фінансову звітність в Україні», зокрема, в частині уточнення визначення поняття «первинний документ» та його обов’язкових реквізитів, який будуть направлені до Мін’юсту та інших уповноважених державних органів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.