УКБС: ГНУЧКА СТАВКА ЗДЕШЕВИТЬ КРЕДИТИ ДЛЯ БІЗНЕСУ

22 жовтня 2012, 07:09
Власник сторінки
Экономист
0
174

УКБС запропонував НБУ механізм активізації довгострокового кредитування

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ  щодо удосконалення механізму застосування банками змінюваної процентної ставки за кредитними договорами. Це дозволить знизити вартість кредитних ресурсів, збільшити обсяги довгострокових позик, що позитивно позначиться на динаміці економічного розвитку України.

         Експерти УКБС переконані, що головною причиною виникнення проблем застосування індексного методу розрахунку вартості кредитних ресурсів є закладені у Цивільний кодекс України (ст. 1056-1) обмеження щодо використання сторонами кредитного договору змінюваної процентної ставки.

          На практиці це створює суттєві проблеми при визначенні вартості кредитних коштів на тривалий строк у випадку зміни ринкових умов, що необґрунтовано підвищує вартість кредитів та звужує можливості національного фінансового ринку у наданні довгострокових позик.

Як наслідок, обсяги довгострокового кредитування лише за січень-вересень поточного року скоротилися на 6,5 % (майже на 27 млрд. грн.), а у порівнянні з докризовим рівнем 2008 р. даний показник зменшився на 21,5% (або на 109 млрд. грн). Негативний ефект даної тенденції виходить далеко за межі фінансового ринку, оскільки негативним чином позначається на розвитку інвестиційного потенціалу національної економіки, що обмежує її економічне зростання. 

Для вирішення цих проблем УКБС пропонує передбачити у законі можливість  встановлення вартості довгострокових кредитних ресурсів на основі застосування змінюваної процентної ставки з використанням індексу. Це дозволить визначати об’єктивну вартість ресурсів протягом дії кредитного договору.

З цією метою необхідно внести зміни до ст. 1056-1 ЦКУ для застосування фіксованої та змінюваної процентних ставок (в рамках одного кредитного договору), що дозволить максимально узгодити інтереси як позичальників, так і кредиторів. Адже у випадку використання лише незмінної процентної ставки вартість позики неможливо коригувати у той чи інший бік залежно від об‘єктивних коливань реальної ринкової вартості фінансових ресурсів.

Зокрема, зниження вартості гривневих ресурсів на міжбанківському кредитному ринку майже на 30 % у вересні поточного року (з 17 % до 12 % річних) могло б дозволити знизити ставки за кредитними договорами. Однак, у випадку використання фіксованих ставок, це зробити неможливо.

«Врахування розроблених експертами УКБС змін до ЦКУ усунене існуючі жорсткі рамки кредитних правовідносин, що відповідатиме конституційному принципу свободи підприємництва та цивільним засадам свободи договору, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього позичальники отримають можливість гнучкого зниження вартості кредитних ресурсів, що активізує довгострокове кредитування в Україні».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.